Čo čítam teraz
Strana 9 z 11 • 1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11
Re: Čo čítam teraz
Saladin napísal:Problém je, když se ta psychotická bublina rozplyne příliš rychle. Kdysi jsem měl jsem pacienta, který byl přesvědčený, že je stejně geniální filosof jako Nietzsche, možná geniálnější. Já, nadšený mladý psychiatr, jsem si usmyslel, že ho té schizofrenie zbavím. A mně se to bohužel povedlo. Za pár dní vylezl na stožár vysokofrekvenčního napětí a tam se upálil.
Vzal jsem mu tu psychotickou bublinu, to jediné, co měl. Přesvědčení o své jedinečnosti. Tyhle bludy vlastně nevycházejí z ničeho jiného než z takhle malinkého ega, které v sobě ti lidé mají, z pocitu méněcennosti. A v rámci přežití sebe sama si organismus vytváří ochrannou bublinu v podobě velikášských bludů. Oslovil mě Ježíš, jsem geniální filosof, mám IQ 160. Vytváří si je, aby si vnitřně nepřipustili to, že jejich rodiče na ně kašlou, že nic neumí, že zažívají šikanu, nemají partnera.
A když jim to zprudka vezmete, jako se to bohužel stalo mně, tak uvidí člověka, který nemá naprosto nic, uvědomí si tu ukrutnou realitu. Proto jeden z deseti spáchá sebevraždu. Proto musí být ten psychoterapeutický proces velmi pozvolný a opatrný. Můžete jim něco nahlodávat, ale zároveň jim musíte něco nabízet. A co může psychoterapeut nabídnout? Jenom sám sebe.
Dá sa to vyjadriť krátkym vtipom
Hovorí psyhiater pacientovi: Tak, čo? Vyliečil som vás? Ale kdeže, keď som sem prišiel, bol som Napoleón a teraz som zas nikto
EnaXnaY- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1342
Reputácia : 173
Dátum registrácie : 11.05.2018
Vek : 47
Zdravotný stav
Diagnóza: F25.2 - schizoafektívna porucha, zmiešaný typ, F20.0 - paranoidná schizofrénia
Súčasná medikácia: Paliperidón, Aripiprazol, Depakine, Helex, Trittico, Diaprel, Betaloc, Prestarium
Reputácia : 59
Dátum registrácie : 05.07.2022
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Saladin napísal:Keď sa nad tým zamyslím, tak reálna postava Ježiš bol de facto neliečený schizofrenik - ktorý trpel bludom, že je Ježiš . Teologický konštrukt je samozrejme v poriadku a má mnoho interpretačných rovín, napr. Fénixa, ktorý zhorel a vstal z popola (ukrižovanie a vzkriesenie)..
Problém bol, že vtedy takých "bláznov" križovali, dnes ich zatvárajú do klietky len
Hold civilizácia postúpila
Radujme sa, veselme sa
EnaXnaY- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1342
Reputácia : 173
Dátum registrácie : 11.05.2018
Vek : 47
Zdravotný stav
Diagnóza: F25.2 - schizoafektívna porucha, zmiešaný typ, F20.0 - paranoidná schizofrénia
Súčasná medikácia: Paliperidón, Aripiprazol, Depakine, Helex, Trittico, Diaprel, Betaloc, Prestarium
Z postáv ma najviac zaujal Svidrigailov, čo je najväčší záporák v knihe. Veľmi sa mi páčila scéna v traktire, keď sa zhováral s Raskoľnikovom.
Zaujímavá je tiež Katarína Ivanovna, ktorá je typom ženy manipulátorky, intrigánky, ale takej komickej, skrachovanej. Jej muž je alkoholik, ona aj napriek urodzenému pôvodu (ktorý stále zdôrazňuje) vyšla na mizinu, nakoniec skončí na ulici, kde svoje deti oblečie do šašovských kostýmov a potom tam spolu tancujú a spievajú, a namiesto hudobných nástrojov majú kuchynské náčinie.
Páčil sa mi aj ďalší záporák, Lušin, ktorý je sebecký a neuveriteľne ješitný človek. Páčilo sa mi napríklad ako sa zhováral s Lebeziatnikovom o nosení parohov a vychovávaní cudzích detí.
Čo sa týka náročnosti, bolo to také stredne ťažké. Nerozumel som všetkému, ale ani som nemal očakávania že budem všetkému rozumieť, lebo som len stredne pokročilý english learner.
Prečítať túto knihu mi trvalo asi päť dní.
Možno ju v blízkej dobe ešte vezmem do rúk a vrátim sa k tým jej častiam, ktoré ma najviac zaujali.
Juraj- V.I.P. Bronze
- Počet príspevkov : 680
Reputácia : 174
Dátum registrácie : 17.12.2020
Vek : 43
Zdravotný stav
Diagnóza: F25
Súčasná medikácia: Rispen 3 mg, Hedonin XR 500 mg
Mous and Lucas like this post
Mous- V.I.P. Silver
- Počet príspevkov : 937
Reputácia : 193
Dátum registrácie : 23.05.2022
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Juraj likes this post
Juraj- V.I.P. Bronze
Zdravotný stav
Mous likes this post
Juraj- V.I.P. Bronze
Zdravotný stav
Matej, Mous and Lucas like this post
Toto, tento erotický tón, je niečo čo som si u Tolstého všimol až teraz. Tento tón je dobre badateľný aj v poviedke o mníchovi ktorého zvádzala žena. Je to tam detailne opísané, ako prišla k nemu do jeho jaskyne, ako hovorila že je premočená a že sa musí vyzliecť.
Juraj- V.I.P. Bronze
Zdravotný stav
Mous and Lucas like this post
Mous- V.I.P. Silver
- Počet príspevkov : 937
Reputácia : 193
Dátum registrácie : 23.05.2022
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Juraj likes this post
Páčilo sa mi ako Pinocchio v rozhovore s cvrčkom povedal, že zo všetkých remesiel na svete je iba jedno ktoré ho zaujíma, a to je jesť, piť spať, užívať si a viesť život vagabunda od rána do večera.
A keď je Pinocchio hladný tak ide v noci do dediny, zazvoní na jednom dome a pýta si chlieb. A starček ktorého vyrušil zo spánku mu nedá chlieb, ale na neho vyleje vodu.
Juraj- V.I.P. Bronze
Zdravotný stav
Mous likes this post
Patty_Pillow- Zlatý pokročilý člen
- Počet príspevkov : 478
Reputácia : 51
Dátum registrácie : 04.04.2022
Vek : 32
Zdravotný stav
Diagnóza: 20.3
Súčasná medikácia: Parnido 12mg,, Haloperidol 6mg, Kventiax 75mg, Lexaurin 1,5mg, Akineton 3mg, Fluanxol 20mg
Matej, Juraj and Mous like this post
Juraj- V.I.P. Bronze
Zdravotný stav
Matej and Mous like this post
Strana 9 z 11 • 1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11