Skúsenosti s hospitalizáciami
Strana 1 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Skúsenosti s hospitalizáciami
Naposledy upravil Matej dňa Po 3 august 2020 - 22:56, celkom upravené 1 krát. (Reason for editing : úprava nadpisu témy)
Anonymný- Anonymný
Re: Skúsenosti s hospitalizáciami
anonym- V.I.P. Silver
- Počet príspevkov : 886
Reputácia : 26
Dátum registrácie : 20.09.2009
anonym- V.I.P. Silver
Anonymný- Anonymný
filipka- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1048
Reputácia : 120
Zdravotný stav
Diagnóza: F 20.0
Súčasná medikácia: Seroquel XR(quetiapín),Reagila (kariprazín, Alventa(venlafaxín), občas haloperidol
mna uz skor desi predstava, ze by som musel byt nasilu zavrety medzi psychotikmi, takze aj ja sa uz snazim vyhybat sa nemocnici
stacilo mi prist raz, ked som bol vo VZ, iba pozriet sa, ako to funguje na uzavretom, sam som bol nastastie na sanatornom medzi relativne normalnymi, aj to som musel primarovi najprv slubit, ze si neublizim pocas pobytu tam, bo ma chcel dat na akutne- uzavrete oddelenie...
Anonymný- Anonymný
Laura- Strieborný pokročilý člen
- Počet príspevkov : 385
Reputácia : 20
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Podobne to bolo aj s mojimi hospitalizáciami. Bol som celý šťastný, že mi ešte dajú aj najesť a môžem sa veselo hodiny vyvalovať na lavici a prípadne diskutovať so spolupacientami. Samozrejme, akútne to nie je sranda. Pripútaný na posteli a slušne napichaný rozličnými svinstvami, to nie je pekný zážitok. Obzvlášť prvé hodiny v remeňoch sú nepríjemné. Myseľ je akoby predopovaná povzbudzujúcimi látkami, a ktosi vás zviaže ako zviera a vy nemáte možnosť sa ani poškriabať za uchom, odohnať muchu. Vždy som si odtrpel tých pár hodín, a keď pochopili, že mi trba viac sedatív, už som bol nešťastný a rozbitý. Neskôr mi to všetko zabralo a v pocitoch podobných ako má kapusta, alebo iná zelenina, som sa tmolil po chodbách. Takže z akútneho mám skúsenosť pár hodín a potom spomínaná zelenina.
Bežné oddelenie je celkom fajn, ale na druhej strane šialená nuda. Obzvlášť víkendy sú úplne bez podnetov. Nič sa nedeje. Len s pár pacientami sa dá lepšie komunikovať. Väčšina sa len tmolí na izbe a po chodbách. Keď sa dalo tak som sa rozprával s personálom, ale tí mali svoje povinnosti a na rozhovory s psychotikom času príliš nemali. Našťastie moje hospitalizácie prebiehali v tých počasím prijateľnejších mesiacoch a tak som sa motal aj po vonku, keď som mal povolené. Rád som aj pofajčieval na lavičke a dokonca som aj cvičil. Akosi som bol spokojný, že situácia nie je až taká zlá ako som si predstavoval. Absolvoval som si sériu elektro-konvulzívnej terapie. Nemal som z nej výpadky pamäte, ako je obvyklé. Bolieť to vôbec nebolí a vlastne si len trochu poležíte. Prvý raz je to strach, ale následne to je viac menej obyčajná rutina. Na personál od najvyšších až po upratovačky nemám žiadne výhrady. Snažia sa byť príjemný a niekedy podozrivo milý.
V skratke, k téme všetko...
(Lapaj ty si bol teraz nedávno, tak sa podeľ...)
Tuto- V.I.P. Inventár
- Počet príspevkov : 4792
Reputácia : 773
Dátum registrácie : 19.09.2010
Zdravotný stav
Diagnóza: F25.0
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
ja len tak v skratke, ok?
na oddelenie som isiel po dohode s doktorkou dobrovolne, preto som bol hned na otvorenom. isiel som tam nie s pozitivnymi, ale vyrazne negativnymi priznakmi. mali sme tam rozne skupiny-arteterapiu, psychogymnastiku, trening pamati a pozornosti...bol som za tieto aktivity vdacny, pretoze ma nic ine nebavilo. stale sa mi nedalo citat, maximalne som trochu lustil krizovky. denne som sa aspon hodinku a pol prechadzal po areali nemocnice, co bolo fajn az na kopec aut ktore tadial chodili so mnou.
moje aktivity boli teda nasledujuce:pocuvanie mp3 a polihovanie-vacsina casu, prechadzky, skupiny a este sme hravali scrabble, co bolo super. na kondicne cvicenie som nechodil, lebo som bol utlmeny a nevladal som.
tot vse. ak sa ma chces na nieco konkretne opytat, smelo dotoho.
anonym- V.I.P. Silver
Bol som v nemocnici dvakrát. Prvý raz som bol hospitalizovaný na oddelení v Bratislave, kde mali veľa rôznych aktivít aj pre pacientov na otvorenom oddelení. Ja som to mal vybavené protekčne cez istého vynikajúceho pána doktora, ktorý už žiaľ nie je medzi nami - minulý rok zomrel na rakovinu. Vybavil mi cez svoje konexie, aby sa ku mne správali dobre, a hoci som nepociťoval, že by sa k druhým správali horšie, aspoň sa stalo to, že po základnom hlavnom vyšetrení môjho stavu pred samotnou hospitalizáciou ma dali rovno na otvorené oddelenie. Takže vlastne ja som nikdy na akútnom oddelení nespal, neprebýval, ale keďže na rôzne aktivity (napr. modelovanie, vyšívanie, kreslenie, atď.) sme chodili fyzicky cez akútne oddelenie, cez ich chodbu, tak som videl do ich spoločnej veľkej izby, kde akútni prebývali. Dokonca som s jedným odtiaľ mal modelovanie a kreslenie a vystrihovanie. Takže som mohol pozorovať. Toľko moje skúsenosti s akútnym oddelením pri prvej hospitalizácii.
Prvá hospitalizácia
Ako som spomenul, dali ma ihneď na otvorené oddelenie, lebo som bol dobre orientovaný, spolupracoval som, snažil som sa byť milý a podobne. Písal som si každý deň vtedy denníček a ak v ňom zalistujem, tak by som mal nájsť aj to, čo ma vlastne v tie dni trápilo. Ako vidím, boli to teraz už pre mňa normálne problémy, ktoré sú späté s mojou psychikou už tak dlho, že sa nad nimi ani nepozastavím. Len vtedy to bolo trošku vyhecovanejšie - prudké kolísanie nálad, tri dni hlboká depresia, tri dni veľká eufória a prehnaný optimizmus... vzťahovačnosť, dosť intenzívne vtieravé myšlienky, neschopnosť sa sústrediť, pozeranie "doblba" celé dni, agresivita na internete, psychomotoricky nepokoj, tras, prudké rezonantné nálady, pocity diabolského ovplyvňovania a podobne. Takže z hľadiska dnešných skúseností nič takého, čo by bolo tak strašne vážne. Dôležité však bolo jedno, a síce, že sa to bežnou ambulantnou liečbou nedokázalo potlačiť, a hoci môj doktor bol lekárom, ktorý preferoval ambulantnú psychiatrickú starostlivosť, musel zo situácie ustúpiť a ponúknuť mi hospitalizáciu. Stalo sa tak po 2 rokoch ambulantného riešenia problémov, čo aj výrazne pomohlo, no tento akýsi druh ataku sa nedarilo zablokovať.
V nemocnici sme mali rôzne aktivity. Chodil som na kreslenie, vystrihovanie, modelovanie, potom sme sa hrali s nejakými šnúrkami, aj sme sa snažili vyšívať, ale mnoho ma z toho nebavilo. Nuž, aspoň som nejak zabíjal čas. Čas mi však išiel vďaka mobilu, ktorý mi dovolili mať na izbe (písaval som veľa SMS), tiež vďaka denníčku a vďaka MP3 a vďaka aktivitám na poschodí, rýchlo. No hlavným faktorom, pre ktorý mi čas išiel rýchlo a zvládol som tých 45 dní bravúrne, boli elektrokonvulzie. Tých som absolvoval 6 spolu s pacientom na izbe a dosť mi pri nej vynechávala pamäť. Vlastne som si veľa nepamätal. Preto som sa ani nenazdal a bolo to rýchlo za mnou. Vtedy akurát začínalo leto, btw.
Na túto prvú hospitalizáciu spomínam dobre, hoci je pravdou, že už si nikdy nechcem nechať dovoliť elektrokonvulzie.
Druhá hospitalizácia v příštím příspěvku.
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5063
Reputácia : 941
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
Druhá hospitalizácia ... chcel som tu vypisovať, aká hrozná bola, ale radšej to neurobím, lebo bol ku mne personál, lekári i primárka dobrí a dlžím im veľa. A koniec koncov za také obmedzené podmienky svojho oddelenia ani nemôžu, keďže je všade málo peňazí; určite by chceli sami viac, keby mali zdroje. Každopádne platí, že už nikdy, nikdy nechcem byť hospitalizovaný. To len ak by som upadol do pomätenosti, ktorú by som si vôbec neuvedomoval, ale to sa mi stalo iba raz v živote a aj to som vôbec, ale vôbec nebol nikomu nebezpečný, ba naopak, moje vlastné okolie o ničom netušilo. Takže tak.
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5063
Reputácia : 941
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
s tymto sa absolutne stotoznujem. povedal som si, ze ak to nebude nutne nevyhnutne, uz sa tam nikdy nevratim
anonym- V.I.P. Silver
Strana 1 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5