schizofrenia simplex
Strana 1 z 2 • 1, 2
schizofrenia simplex
Nemocný postupně kousek po kousku vypadává ze svých rolích v životě – role syna či dcery, role studenta či pracovníka, role kamaráda… Prostě nám pomalu mizí před očima, a my cítíme, že tento proces asi nemůžeme zastavit.
anonym- V.I.P. Silver
- Počet príspevkov : 886
Reputácia : 26
Dátum registrácie : 20.09.2009
Re: schizofrenia simplex
Laura- Strieborný pokročilý člen
- Počet príspevkov : 385
Reputácia : 20
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
anonym- V.I.P. Silver
- Počet príspevkov : 886
Reputácia : 26
Laura- Strieborný pokročilý člen
- Počet príspevkov : 385
Reputácia : 20
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Lapaj napísal:http://www.uvn.cz/index.php?option=com_kunena&Itemid=438&func=view&catid=12&id=2263&lang=cs
Nemocný postupně kousek po kousku vypadává ze svých rolích v životě – role syna či dcery, role studenta či pracovníka, role kamaráda… Prostě nám pomalu mizí před očima, a my cítíme, že tento proces asi nemůžeme zastavit.
Moja reakcia je asi takáto:
Tá simplexná schizofrénia je teda ale potvora. Osobne si myslím, že keby sme to mali vziať štatisticky, tak rodina musí znášať najviac obtiaže a utrpenia vtedy, ak jej rodinný príslušník trpí práve schizofréniou simplex. Myslím si to preto, lebo s paranoidným človekom sa dá ešte všeličo robiť, môže bojovať nejak s mínusovou symptomatológiou, môže teda chodiť do školy alebo do práce. Ale pri simplexnej sú negatívne príznaky také mocné a svojimi chapadlami také devastujúce pacientovu osobnosť, že neviem, či dnešné lieky dokážu tento neblahý stav nejako úspešne riešiť. Právom môžem nazvať simplexnú schizofréniu rakovinou pacientovej osobnosti.
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5065
Reputácia : 941
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
simplex- Nový člen
- Počet príspevkov : 3
Reputácia : 0
Dátum registrácie : 06.09.2015
je pravda, ze simplexna schizofrenia sa vacsinou lieci tazsie ako ine formy, najma preto, lebo je tvorena prevazne negativnymi priznakmi a tie horsie reaguju na liecbu ako priznaky pozitivne, napr. pri paranoidnej schizofrenii. ale co je trochu potesujuce je fakt, ze kazda forma schizofrenie moze mat rozny priebeh. cize aj simplexna schizofrenia moze mat lahsi priebeh. niektore lieky su zrejme pri simplexnej schizofrenii vhodnejsie ako ine. vacsinou sa pouzivaju atypicke antipsychotika v nizsej davke. overeny je amisulprid (solian), pripadne aripiprazol (abilify), ale aj ine. ja osobne si myslim, ze su vhodnejsie antipsychotika, ktore netlmia, ale skor povzbudzuju, kedze pri simplexnej schizofrenii je casto nedostatok energie a unava, pasivita. na povzbudenie vitality sa niekedy kombinuju s antidepresivami.
ak sa mozem opytat, ake konkretne problemy Ta trapia? nemyslim si, ze by s tym nic neslo robit. cital som kazuistiky pacientov, ktori sa aspon ciastocne na liecbe zlepsili. tiez doktori odporucaju napriklad denne psychiatricke stacionare. nieco, co by cloveka nutilo rano vstat a pomohlo mu vyplnit cas, ktory by mozno inak stravil v necinnosti. chapem, ze niekedy je narocne premoct sa. mozno by si si mohol/mohla zostavit jednoduchy denny plan, ktory by obsahoval zakladne cinnosti. postupne by sa dali tie cinnosti pridavat, ak by Ti to islo. proste pomalymi krockami sa snazit umelo upevnit volu a motivaciu. chapem, ze niekedy to nejde, ale mozno by stalo za to skusit to.
kazdopadne, forum Ti je k dispozicii. je nas tu viacero aktivnych, urcite Ti aj ostatni nieco poradia. pripadne skus napisat o sebe trochu viac. a neklesaj na duchu. ja osobne nemam simplexnu schizofreniu, ale tiez mi bolo dlhy cas zle a neveril som, ze sa to zlepsi. a ono sa to zlepsilo. vzdy je nadej.
opadané lístie- Zlatý pokročilý člen
- Počet príspevkov : 436
Reputácia : 94
Dátum registrácie : 10.02.2015
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Čo ma trápi? Najviac asi neschopnosť prinútiť sa do činnosti, musím sa premáhať aj vyčistiť si zuby.
Do stacionára by som išiel hneď nebyť druhého problému súvisiaceho s ľuďmi. Proste nedokážem vôbec rozprávať v skupine. Takže asi začnem znova s nejakým tým denným plánom.
simplex- Nový člen
moje skusenosti so stacionarom su take, ze personal tam pacientom vychadza maximalne v ustrety. su velmi tolerantni a chapu rozne problemy pacientov. aj ja som mal velky problem rozpravat v skupine. s tym Ti moc neviem poradit, kedze kvoli podobnemu problemu nechodim (este okrem inych veci) na stacionar ani ja. ale vazne tam staci malo. treba sa potom zamerat na ostatne veci. trebars by si chodil na pracovnu terapiu, kde netreba v podstate rozpravat alebo v case prestavky hral s ostatnymi karty a podobne. mozno by si casom tento problem prekonal alebo zlepsil.
ten denny plan bol len taky napad. chapem, ze niekedy sa prinutit neda a clovek je unaveny. mozes to skusit, mozno Ti to pojde.
opadané lístie- Zlatý pokročilý člen
- Počet príspevkov : 436
Reputácia : 94
Dátum registrácie : 10.02.2015
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Doktorka ma posiela do stacionára a užívam len olanzapin kvôli tým strachom.
Pracovná terapia a karty to by bolo asi niečo pre mňa. Tak nejako by som si to ja predstavoval, ale bohužiaľ predpokladám najviac to bude o tom rozprávaní.
simplex- Nový člen
Cize budem bojovat len s negativnymi priznakmi.
Bol mi predpisany liek Reagila,tak som zvedavy ci pomoze. Kedysi davno som bral asi tyzden rispen a horsie mi nikdy nebolo,tak to snad nebude rovnake..i ked citim ,ze zrejme hej
relouth- Bronzový pokročilý člen
- Počet príspevkov : 236
Reputácia : 55
Dátum registrácie : 10.01.2020
Zdravotný stav
Diagnóza: progressive
Súčasná medikácia:
Reputácia : 773
Dátum registrácie : 19.09.2010
Zdravotný stav
Diagnóza: F25.0
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
Strana 1 z 2 • 1, 2