Bipolarna porucha a vodicak
Strana 1 z 2 • 1, 2
Bipolarna porucha a vodicak
VII. Zdravotná spôsobilosť a duševné poruchy
(1) Duševné poruchy vylučujúce zdravotnú spôsobilosť na vedenie motorového vozidla u osoby patriacej do skupiny 1 alebo do skupiny 2 sú choroby alebo stavy, ktoré spôsobujú také zdravotné komplikácie alebo odchýlky, ktoré sú nebezpečné pre premávku na pozemných komunikáciách:
a) schizofrénia, bipolárna efektívna porucha,
b) organická porucha osobnosti,
c) demencia každého druhu,
d) trvalé ťažké psychické zmeny na podklade somatických ochorení,
e) psychotické poruchy,
f) organické poruchy osobnosti, konania, emotivity a myslenia v dôsledku chronickej intoxikácie,
g) duševná zaostalosť,
h) a iné.
Stretol sa niekto s tym, ze mu zobrali vodicak kvoli bipolarnej poruche? Zda sa mi krute, ze lieceny clovek moze takto prist o vodicak a "sutazivo- agresivne psychopaticke " typy iduce 100- kou mestom su OK.
hypomaniak- Domáci člen
- Počet príspevkov : 37
Reputácia : 4
Dátum registrácie : 08.10.2012
Zdravotný stavDiagnóza:
Súčasná medikácia:
Re: Bipolarna porucha a vodicak
jedna vec je legislatíva a úplne druhá vec je realita, čo v tomto prípade ide doslova do extrému.
Realita je taká, že dané posudzuje najmä obvodný lekár. V prípade, že ide o aspoň ako-tak preliečené stavy, zvykne poslať na psychologické vyšetrenie. Práve toto však vypovie veľké h., pretože za psychológom nikto nepôjde v akútnom psychotickom stave.
Možnou alternatívou je aj zmena obvodného l., s čím súvisí aj posun nevhodných materiálov smerom zo zdravotnej dokumentácie a logicky nikto ani nemusí o probléme vedieť.
Ďalšou vecou je aj skutočnosť, že obvodný lekár nemusí byť zainteresovaný do toho, že jednotlivec vôbec psychiatra navštevuje. Neexistuje dôvod na to aby potenciálny pacient psychiatra bol k nemu odporúčaný obvodným, alebo pacient tieto návštevy akokoľvek posúval k obvodnému.
...............................................................
Ja osobne VO nemám, necítim nutnosť ho mať, som v riziku zmeny psychického stavu. Na druhej strane poznám vodičov, ktorý tomuto zákonu prislúchajú. Priznám sa, že som nikdy nepočul o prípade, že by sa "čosi" vážne stalo ani z médii. O zákone si myslím svoje a to najmä pre akože novinky v psychiatrickej liečbe a považujem tvorcov aj schvalovateľov zákona za nekompretnetných a to by som najradšej povedal ľudovo.
Stačí si raz pozrieť TVnoviny a hneď je vo veci jasno. Málokedy sa stane, že nevysielajú reportáž o zošrotovaných autách na cestách, "prekvapivo" krv na ceste obsahuje nemalé množstvo alkoholu. Ono keby to bola nejaká veľká kuriozita, nie, je to denná realita.
Tuto
Tuto- V.I.P. Inventár
- Počet príspevkov : 4765
Reputácia : 764
Dátum registrácie : 19.09.2010Bydlisko : Západ Slovenska
Zdravotný stavDiagnóza: F25.0
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
teda v ČR som nič podobné nenašiel. Dr. povedala, že by som nemal šoférovať, ale skôr som to pochopil, že dôvodom je vysoká dávka liekov a nie diagnóza. A vodičák mi nikto nevzal. Tak dúfam, že sa to ani nezmení.
xkrchnav- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1600
Reputácia : 142
Dátum registrácie : 19.08.2012
Vek : 38Bydlisko : Adamov, ČR
Zdravotný stavDiagnóza:
Súčasná medikácia:
-
V praxi však ide najmä o to, aby psychiater aj obvodný mali "alibi", že na danú vec pacienta upozornili, reálne sa však nedá určiť reálna spôsobilosť viesť motorové vozidlá pri pacientovi, ktorý je aspoň niekoľko mesiacov ambulantne stabilný. Napríklad tie spomínané psychologické testy sú skôr posunom zodpovednosti obvodného lekára za psychiatrického pacienta, ako skutočným zistením dlhodobého stavu, ktorý určuje danú spôsobilosť.
Taktiež ambulantný psychiater prakticky aj teoreticky, teda aj zo zákona, nemá právo ani zisťovať či pacient vodičské oprávnenenie vôbec má, z čoho logicky vyplýva, že reálne jeho prípadný zákaz šoférovania nemá žiadnu právnu hodnotu.
Situácia by sa však mohla zásadne zmeniť pri udalosti stanovenej zákonom, t.j. napr. nehode a oprávnenom zistení polície, že vodič nie je pod vplyvom alkoholu a drog, ale vykazuje známky, ktoré prislúchajú duševnej chorobe alebo účinkom medikácie. Vodič tým pádom nielen že príde o VO, ale veľmi pravdepodobne mu súdne bude nariadená ochranná psychiatrická liečba, čo už ale môže značne skomplikovať znovuzískanie VO, čo by naisto bolo možné najskôr až po skončení ochrannej liečby.
(o tomto mám len čiastočné informácie, netuším čo v ČR, z toho čo viem, tak asi takto by to bolo)
Keď sa na tieto všetky veci pozriem úplne pragmaticky s ohľadom na reálnu skutočnosť, tak ozajstné rozhodnute o VO je najmä na pleciach toho, kto šoférovať chce. Mal by veľmi zodpovedne, dôkladne a kriticky posúdiť samého seba v súvislosti s chorobou (poruchou) a uživanými liekami a na základe toho sa rozhodnúť ako bude postupovať. Osobne som zvolil to, že zatiaľ sa o VO pokúšať nebudem, ale keď bude môj stav reálne kompenzovaný cca 3 roky, budem túto vec riešiť.
Tuto- V.I.P. Inventár
- Počet príspevkov : 4765
Reputácia : 764
Dátum registrácie : 19.09.2010Bydlisko : Západ Slovenska
Zdravotný stavDiagnóza: F25.0
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
druha vec je, ked EU zatlaci - lebo smernica vysla z EU komisie a ti nasi retardi maju vo zvyku este sprisnit co im prislo z Bruselu(viz sledovanie elektronickych kanalov).
a ako vsetci asi vieme, odtial kludne vyjde hocijaky nezmysel (biopaliva, ziarovky, pravidelne banany,euroval...)- zrejme EUposlanci nie su o nic mensi chu ji ako ti nasi
lekar sice nema pravo skumat a ziadat ci ma niekto vodicak, ale ma moznost hlasit pacienta na DI a tam si porovnaju ,ci je vodic.
pisem to preto, ze mam bipolarnu ale uprosil som lekara, nech mi to nepise do papierov kvoli vodicaku
hypomaniak- Domáci člen
Reputácia : 4
Dátum registrácie : 08.10.2012
Zdravotný stavDiagnóza:
Súčasná medikácia:
hm

ale vodičák velmi chcem, mam dosť stavy z toho, že mi bude odopreté šoférovať....
nemáte nejaké info? čo mám robiť s tým...........
Silvinka- Domáci člen
Reputácia : 3
Dátum registrácie : 18.08.2014
Vek : 31
Zdravotný stavDiagnóza:
Súčasná medikácia:
xkrchnav- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1600
Reputácia : 142
Dátum registrácie : 19.08.2012
Vek : 38Bydlisko : Adamov, ČR
Zdravotný stavDiagnóza:
Súčasná medikácia:
-
a na tejto stránke som našla toto :
Smernice v Slovenskej republike zakazujú vedenie veľkých nákladných áut a vozidiel na prepravu druhých osôb osobám s psychickou poruchou či ochorením, obzvlášť ak ide o takú závažnú diagnózu, akou je schizoafektívna porucha.
Silvinka- Domáci člen
Dátum registrácie : 18.08.2014
Vek : 31
Zdravotný stavDiagnóza:
Súčasná medikácia:
To som nepochopila tu poslednu vetu

Silvinka- Domáci člen