Antipsychotika a cukr v krvi
Strana 1 z 2 • 1, 2
Antipsychotika a cukr v krvi
My jsme měli cukrovku v rodině, tak mám navíc genetickou zátěž. Co jsem začala cca 5 let po začátku braní AP chodit na preventivní prohlídky k praktické lékařce, mám problémy se zvýšeným cukrem v krvi, který se mi během 10 let pomalu ale jistě zvyšoval. Nejvíc mi naměřili až 6,7 (jednotky si nepamatuju), přičemž hladina cukru v krvi se považuje za zvýšenou od 5,0 výš. Prášky mi na to zatím nedali, ale hladinu cukru mi kontrolují pravidelně každý půlrok.
Brala jsem tehdy AP Invegu a když jsem se dozvěděla, že Invega může způsobit cukrovku, nechala jsem si AP změnit. Psychiatrička zkusila Abilify, tam prý není vyloženě psáno o cukrovce (Když se dívám na intenet, je tam cukrovka zmíněna mezi nežádoucími účinky, které byly hlášeny poté, co byl Abilify uveden na trh a jejichž četnost výskytu není známá.)
Je to cca 7-8 měsíců, co beru Abilify. Od té doby mi 2x dělali test na cukr v krvi a ten se zatím pomalu snižuje i přesto, že dietu nedodržuju. Při prvním testu na podzim krátce po začátku braní Abilify mi klesl cukr z 6,7 na 6,3 a při posledním měření minulý pátek klesl dokonce na 5,8.
Myslíte, že Abilify zvyšuje hladinu cukru v krvi méně než Invega? Čím by se dalo vysvětlit, že se mi při Inveze přes 10 let pomalu zvyšovala hladina cukru v krvi a při Abilify mi zatím půl roku pomalu klesá? Máte někdo taky nějaké zkušenosti s antipsychotiky a cukrovkou 2. typu nebo zvýšeným cukrem v krvi?
motylek- V.I.P. Silver
- Počet príspevkov : 822
Reputácia : 66
Dátum registrácie : 17.12.2022
Vek : 43
Zdravotný stav
Diagnóza: F20.0
Súčasná medikácia: Abilify 15 mg 1-0-0, Elicea 10 mg 1-0-0, Neurol 0,125 mg
Re: Antipsychotika a cukr v krvi
Mous- V.I.P. Silver
- Počet príspevkov : 936
Reputácia : 193
Dátum registrácie : 23.05.2022
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
motylek likes this post
motylek- V.I.P. Silver
Zdravotný stav
Mous- V.I.P. Silver
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
motylek likes this post
K tvojej otázke- aripiprazol nespôsobuje glukozovu toleranciu (tkanivo nereaguje na inzulin dostatocne a pod.)-to znamena nemal by viest k cukrovke.
No naozaj je to zlozita tema lebo obezita ako taka je predisp.faktor DM 2.typu, takze sa da hovorit mozno o zmiesanom vzniku DM.
Iste však pravidelný pohyb pomáha v prevencii, ako aj keď už diabetes vypukol. Podľa hodnôt o kt.si písala je tvoj stav na sledovanie. Nie som diabetológ no niekedy je možné liečiť aj tabletkovou formou.
Díky za túto tému myslím že je dôležité o tom hovoriť. Tak som rád že som si doplnil informácie.
Viac v článku psychiatriepropraxi.cz SOLEN antipsychotika a diabetes mellitus
Mous- V.I.P. Silver
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
motylek likes this post
Atypická antipsychotika a diabetes mellitus
doc.MUDr.Miroslav Zeman, CSc.1, doc.MUDr.Roman Jirák, CSc.2
1 IV. interní klinika 1. LF UK a VFN Praha
2 Psychiatrická klinika 1. LF UK a VFN Praha
U nemocných s psychotickými onemocněními, jako je schizofrenie, deprese či bipolární afektivní porucha, je významně zvýšeno riziko
manifestace diabetes mellitus 2. typu (DM2). Příčin tohoto stavu je více. Nemocní uvedenými chorobami často žijí nezdravým životním
stylem a trpí zvýšeným výskytem komponent metabolického syndromu (MetS). Léčba některými atypickými antipsychotiky (AAP) zvyšuje
riziko DM2. Atypická antipsychotika lze dělit do několika skupin podle působení na různé receptory neuropřenašečů. Spektrum
receptorů, na které jednotlivá AAP působí, ovlivňuje jejich účinky na hmotnost, hladiny lipidů a riziko vzniku DM2.
zdroj a celý článek v pdf zde: https://psychiatriepropraxi.cz/artkey/psy-201204-0005_Atypicka_antipsychotika_a_diabetes_mellitus.php?back=%2Fsearch.php%3Fquery%3Dantipsychotika%2Ba%2Bdiabetes%2Bmellitus%26sfrom%3D0%26spage%3D30
motylek- V.I.P. Silver
Zdravotný stav
Mous likes this post
janka,janka- Bronzový pokročilý člen
- Počet príspevkov : 220
Reputácia : 8
Dátum registrácie : 07.04.2023
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia: Medotrygin, Stilnox +AP
motylek likes this post
"Nemení pri vačšine pacientov hladiny glykémie (niektoré štúdie vravia opak), prolaktínu, triacylglycerolov, čo je veľká výhoda oproti iným antipsychotikám zo skupiny MARTA (Multireceptorový antagonisty - kvetiapín, olanzapín) či SDA (Serotonín-dopamínový antagonisty - risperidón, paliperidón, sertindol)."
A já jsem předtím brala Invegu, což je paliperidon. Tím by se vysvětlovalo, proč mi klesá hladina cukru v krvi. Díky za informaci.
Jinak na FB to prezentovali jako, že všechna atypická antipsychotika zvyšují hladinu cukru v krvi, což vypadá, že není správná informace.
motylek- V.I.P. Silver
Zdravotný stav
Ahoj
Ja mám našťastie hladinu glukózy v norme, dúfam že aj ostane. Tiež užívam aripiprazol 15mg. Inak jednotka glykémie je mmol/l (teda milimol na liter)
Mous- V.I.P. Silver
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
rasto and motylek like this post
Nedávno jsem v příbalovém letáku ke "svému" Abilify 10 mg narazila na zmínku cukrovky na prvním místě mezi nejčastějšími vedlejšími účinky Abilify (až 1 pacient z 10). Ten reálný leták se moc neshoduje s letákem dostupným na internetu, tam je cukrovka zmíněná mezi méně častými nežádoucími účinky (1 až 10 pacientů z 1000). Příliš vysoká nebo zvýšená hladina cukru v krvi je uvedená jako méně častý nežádoucí účinek, resp. nežádoucí účinek s neznámou frekvencí výskytu.
Moc nechápu, jak se liší cukrovka od zvýšené hladiny cukru v krvi? Myslela jsem, že prostě od 5,0 mmol/l je to cukrovka a do 5,0 je hladina cukru v krvi v normě.
A ani nevím, co si mám myslet o svém případu. Mohla na moji (snižující se) hladinu cukru v krvi mít vliv psychika? Koneckonců mi psychiatrička vyměnila Invegu za Abilify podle toho, co vyhledala v nějaké databázi léků, že by Abilify nemělo tolik zvyšovat hladinu cukru v krvi.
Jsem opravdu zvědavá, jak dopadne další odběr krve, na který půjdu v prosinci (december).
motylek- V.I.P. Silver
Zdravotný stav
rasto likes this post
Ahoj
Mous- V.I.P. Silver
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
rasto likes this post
MNE teraz v nemocnici zistili cukrovku (až 15) a už beriem na to liečiky
EnaXnaY- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1300
Reputácia : 169
Dátum registrácie : 11.05.2018
Vek : 47
Zdravotný stav
Diagnóza: F25.2 - schizoafektívna porucha, zmiešaný typ, F20.0 - paranoidná schizofrénia
Súčasná medikácia: Paliperidón, Depakine, Helex, Trittico, Diaprel, Betaloc, Prestarium
Strana 1 z 2 • 1, 2
» Antipsychotika a sex
» antipsychotiká a prázdnota
» Partnerské-ľúbostné vzťahy
» depotne antipsychotika