Je jedno čo jeme?
Je jedno čo jeme?
Ivan- Bronzový pokročilý člen
- Počet príspevkov : 211
Reputácia : 1
Dátum registrácie : 13.09.2010
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Re: Je jedno čo jeme?
Iné je to s hladom. Ten sa dá oklamať príp. sa dá zjesť niečo zdravé. Mne osobne robí škrt cez rozpočet v noci, kedy mám pocit, že hladný jednoducho nezaspím. Žalúdok reaguje na príjem potravy až 15 minút po jej prijíme. To znamená asi toľko, že od začatia jedenia až do 15 minút máme pocity nenasýtenia. Významným faktorom tu hrajú polievky príp. pitie nápoja pred samotným jedením. Pri hlade sa nemá jesť rýchlo, ale naopak s rozvahou a vedomím si, že žalúdok a pocit nenajedenosti reaguje až po spomínaných 15 minútach.
Mlsnosť je jeden s najväčších problémov priberania aj zdravej stravy. Rozhodne to nie je oprávnený hlad, ktorý s objektívnych dôvodov potrebujeme zasýtiť. Je to chuť na konkrétnu potravinu mimo pocitu hladu. Práve tu vznikáproblém "zasycovania sa" potravinami, ktoré nie sú príliš zdravé. Spomeňte si na balíčky lupienkov, krekrov, bombónov, čokolád, cukríkov, keksov, napolitánok, ktoré ste skonzumovali nie pre hlad, ale pre chuť. Všetky tieto potraviny nepatria medzi zdravé, práve naopak, odborníci ich označujú ako nežiaduce, prinajmešom prázdne kalórie.
Mojou radou v oblasti výživy je aspoň vzdať sa mlsania a konzumovať potraviny uvážene (nazvime s úctou) a s rozumom.
Umiernenosť sa považuje za cnosť, platí to aj v jedle.
Tuto- V.I.P. Inventár
- Počet príspevkov : 4794
Reputácia : 775
Dátum registrácie : 19.09.2010
Zdravotný stav
Diagnóza: F25.0
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
Prečo nahradiť bielu ryžu hnedou?
http://zdravie.pravda.sk/preco-nahradit-bielu-ryzu-hnedou-d4e-/sk-zvyziva.asp?c=A090104_193033_sk-zvyziva_p42
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
VITAMÍN B3- NIACÍN
Označuje sa aj ako vitamín PP alebo
kyselina nikotínová a jej amid.
Zúčastňuje sa na premene tukov, cukrov
a aminokyselín. Je veľmi dôležitý pre
normálnu činnosť celej nervovej sústavy,
najmä mozgu. Injekcia niacínu často
dokáže zmeniť zachráneného samovraha
na nadšeného optimistu (lit. 88). Jeho
nedostatok spôsobuje na Balkáne a inde
známu chorobu pelagru, ďalej nespavosť,
nervozitu, zmätenosť, stavy úzkosti,
halucinácie, nechutenstvo, depresie,
túžbu po alkohole, samovražedné
úmysly. Sladkosti a alkohol zvyšujú jeho
spotrebu dvoj- až trojnásobne. Vitamín B3
je stály.
Zdroje: slnečnicové semená, tmavé,
hrubozrnné pečivo, otruby, fazuľa,
šošovica, sója, med, orechy, ryža
Natural, zelenina, obilné klíčky a droždie.
Priemerná denná dávka - 30 mg.
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
odpoveď na tému-ako otázku
Ivanko- Domáci člen
- Počet príspevkov : 64
Reputácia : 7
Dátum registrácie : 17.12.2010
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Ivanko napísal:Myslím si, že nie je jedno čo jeme, najmä čo sa týka mastných jedál, cukroviniek a pod...dám príklad..celý čas sa mi darilo držať si váhu a zrazu som do svojho stravovacieho režimu zahrnul klobásu, zmrzlinu, čokoládu a už mi to robilo plus 2 kilá na váhe, samozrejme popri liekoch a oslabenom metabolizme sa nedalo nič iné ani predpokladať. Takže pokiaľ možno menej je viac aj čo sa týka množstva a aj čo sa týka prijímaných kalorií a ak to ide trochu pohybu a bude to v pohode.
Plne súhlasím, Ivanko.
Je to proste tak. Ba je to pravda nielen v rovine zdravej úrovne hmotnosti, ale aj v rovine starostlivosti o vlastné psychické zdravie. Keď som totiž voľakedy písal niektoré časti webovej prezentácie, tak som natrafil na zaujímavé výskumy, že ľudia, ktorí majú sklony k depresii a psychotickým atakom, by mali jesť potraviny, ktoré obsahujú tryptofán a omega 3 mastné kyseliny. Lebo práve na základe tryptofánu si mozog dokáže produkovať sérotonín, tak potrebný pre harmóniu a normálnu náladu. Ja som osobne výrazným a zásadným spôsobom neskúšal systematicky takéto stravovanie, skôr iba náhodne. Viac som sa spoliehal na lieky našej mainstreamovej psychiatrickej medicíny. Ale verím, že naozaj nie je jedno, čo jeme, keďže mnohé jedlá môžu priamo spôsobovať ťažkosti v metabolizme a znižovať prudko pH organizmu, takže nakoniec sa človek aj psychicky cíti nesvoj a celý zle. Nehovoriac, ak má nedostatok niektorých základných látok.
Myslím si, že veľmi záleží na našej životospráve a životnom štýle, teda aj na tom, čo pripustíme do svojho organizmu cez ten veľký otvor pod nosom. Preto nech nám záleží trochu na sebe a nemučme chemické prostredie nášho tela, chráňme si ho, veď je našim podstatným spoločníkom na púti týmto životom.
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5075
Reputácia : 943
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)