Moj pribeh a otazky
Moj pribeh a otazky
Ahoj, dnes som sa zaregistroval na toto forum a teda sa najprv trocha predstavim. Volam sa Matus, mam 20 rokov, momentalne zijem v Bratislave kde studujem a brigadujem (manualna praca mi pomaha). Mal som prerusene studium kvoli hospitalizacii, momentalne znova studujem ale asi to necham - nemam ziadnu motivaciu a popravde, je mi uplne jedno ci dokoncim skolu. Buduci mesiac budem podavat ziadost o invalidny dochodok kedze ubehne rok od hospitalizacie a zistenia choroby. Moja diagnoza je paranoidna schizofrenia a tazka depresia (momentalne asi v remisii).
Moj pribeh :
Uz ked som mal cca. 12 rokov, pocitoval som depresivne stavy. Dovodom bola sikana v skole a problemy v rodine (otec bol velmi agresivny). Pocas nasledujucich rokov som uvazoval nad samovrazdou. V cca. 15-tich kedy som uz tu situaciu nevedel vydrzat, zacal som planovat samovrazdu. "Nastastie" som napadol jedneho z tych co ma sikanovali. Po tomto incidente som bol presunuty na inu skolu a depresia trochu polavila. Uz v tej dobe sa naplno rozvinula socialna fobia, uzkost, depresivne stavy, paranoja, apatia... Povedal som o mojej depresii mame ktora ma zobrala ku psychologicke. Ta mi robila rozne testy ale ked sa so mnou chcela rozpravat nedokazal som zo seba vydat ani hlasku. Hodinu som ticho pozeral do zeme. Asi som sa trochu hanbil . Nakoniec mi vraj nic zavazne nezistili aj ked som pod otazkou ci uvazujem o samovrazde napisal ano. Netrvalo dlho a depresia sa neskor niekolko krat zase vratila a polavila, vratila, polavila... Avsak uz som nemal ani dovod byt v depresii. To bolo na tom najzvlastnejsie. Takto som zil dalsie roky. V 17-tich som zmaturoval a siel na vysoku skolu (FEI STU). Po dvoch rokoch studia na mna prisla zatial najsilnejsia depresia aku som zazil. Opat bezdovodna depresia. Uz som ani nepozeral ci idu auta ked som siel cez cestu len som sa modlil aby ma nejake auto zrazilo. Zacal som popijat alkohol a planoval sa zabit. Na zaciatku skuskoveho obdobia z mojho telefonatu mama vycitila ze nieco nieje v poriadku a zobrala ma za psychiatrom. Ten povedal ze je nutna okamzita hospitalizacia a museli sme si zobrat taxik lebo sa vsetci bali ze po ceste nieco vyvediem. Tak ma hospitalizovali na Antolskej v Ba... zo zaciatku ma liecili na depresiu. Dali mi nejake antidepresiva ale neucinkovali. Potom mi dali nejake silnejsie AD a zrazu som presiel do manie (najlepsie obdobie mojho zivota aj ked si z neho vela nepametam ). Neskor zacali pracovat s teoriou ze mam schizoafektivnu poruchu. Zacali mi davat elektrosoky. Dostal som 2 serie po 6x. Bol som z nich uplne mimo a stratil som pamat (niekolko mesiacov pred a obdobie pocas hospitalizacie - pamatam si len zablesky). Elektrosoky napachali velke skody v mojej hlave ale musim priznat ze aj pomohli. Za ucelom dalsej liecby ma presunuli do Velkeho Zaluzia. Opat ako aj na Antolskej som bol najprv na akutnom oddeleni (asi zopar tyzdnov - neviem presne, az posledne dni na akutnom sa mi zacali opat tvorit spomienky). Tam mi oznamili ze liecba ktoru mi naordinovali v Ba mi vobec nezafungovala. A tu som sa po prvy krat dozvedel ze mam schizofreniu (teda aspon si to myslia). Bol som tam este zo dva mesiace a potom ma prepustili. Hned na to som zacal liecit ambulantne u psychiatra (Olanzapin-depot + Akineton) a opat na mna zacala prichadzat depresia tak mi nasadil aj antidepresiva (Brintellix - maximalna davka). Neskor mi nahradil Olanzapin Aricoganom. Pol roka som bol doma a nasledne som sa vratil do Ba a zacal znova studovat. A zvysok som napisal v uvode .
Moje otazky :
1. Je mozne mat schizofreniu ked som NIKDY nemal halucinacie ani bludy (maximalne pocit ze sa na mna vsetci pozeraju, prenasleduju, ohovaraju, chcu mi ublizit, ze ma vecer nejake auto chce uniest a podobne somariny... proste taka paranoja)? Ak mam schizofreniu tak ide hlavne o negativne priznaky. Stale niesom presvedceny ze ju naozaj mam...
2. Oplati sa chodit do denneho stacionara? Co sa tam robi? Pomaha to?
Zaver :
Kludne ak mate nejake otazky aj na mna tak sa bezproblemov opytajte .
matus- Mierne pokročilý člen
- Počet príspevkov : 101
Reputácia : 31
Dátum registrácie : 24.03.2018
Vek : 27
Zdravotný stav
Diagnóza: F20.0
Súčasná medikácia: Euthyrox 75mg, Reagila 4,5mg, Lamegom 25mg
Re: Moj pribeh a otazky
kimi2028- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 2283
Reputácia : 762
Dátum registrácie : 13.02.2017
Zdravotný stav
Diagnóza: F20.0, F20.4
Súčasná medikácia: Reagila 4,5 mg
Vítam Ťa na stránke diskusie schizofóra. Čo sa týka diagnózy je to hlavne pomôcka pre psychiatra. Vlastne je to hlavne o tom, že Ti zabrali neuroleptiká a pravdepodobne z toho vychádzalo ďalšie diagnostikovanie od doktorov. Depresívny syndróm je veľmi nepríjemný, podobne som ho v určitých formách mal aj ja, hoci terajší jeho vplyv je oproti minulosti neporovnateľe menší. Denný stacionár je z môjho pohľadu výborná inštitúcia, blízkou a prirodzenou formou sa tam dostávaš ku kamarátstvam, zdravšiemu pohľadu na svet, získavaš pocit, že nie si v "tom" sám... a to aj pomocou nenásilnej formy pod jemným dohľadom terapeutov, teda aj celkového prístupu všetkých zainteresovaných.
Čo sa týka otázok:
Ako si predstavuješ ďalšie svoje kroky v živote?
Ako sa postavili príbuzní k Tvojmu ochoreniu?
Máš nejaké overené metódy, ktoré Ti pomáhajú zvládnuť depresiu?
............
Zároveň Ťa pozývam na Zello, kde hovoríme aj o svojich "záležitostiach" ohľadom psychického zdravia resp. ochorenia.
S pozdravom a želaním zdravia Tuto
Reputácia : 775
Dátum registrácie : 19.09.2010
Zdravotný stav
Diagnóza: F25.0
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
filipka- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1048
Reputácia : 120
Dátum registrácie : 20.09.2009
Zdravotný stav
Diagnóza: F 20.0
Súčasná medikácia: Seroquel XR(quetiapín),Reagila (kariprazín, Alventa(venlafaxín), občas haloperidol
kimi2028- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Držím palce.
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5075
Reputácia : 943
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
Matej :
To na mna docela sedi.
Tuto :
Ako si predstavuješ ďalšie svoje kroky v živote?
Planujem opustit skolu... nemam ziadnu motivaciu ani volu ju dokoncit. Budem si hladat pracu na plny uvazok ako programator (to som studoval). Ak to nevyjde tak zostanem pri momentalnej manualnej brigade a mozno prejdem na plny uvazok tam. Dopredu velmi neplanujem. Ak ma zivot vyzerat tak ako pre mna vyzera cely moj zivot tak nema cenu dufat v dlhy zivot. Tak trochu dufam ze dostanem nejaku vaznu chorobu a zomriem skor.
Ako sa postavili príbuzní k Tvojmu ochoreniu?
Zacali sa spravat inak. Zaobchadzaju so mnou ako keby som nebol absolutne nicoho schopny ale zaroven sa zacali aj viac ozyvat za co som rad (chcu ma mat pod dohladom keby sa mi zasa zhorsil stav a ja by som to ignoroval).
Máš nejaké overené metódy, ktoré Ti pomáhajú zvládnuť depresiu?
Jednoznacne praca. Tam clovek nema cas premyslat a premyslanie je pre mna sebedestruktivna cinnost. Dalej je potreba si vyplnit volny cas aj ked to moze byt tazke niekam vyjst. Napr. ja obcas chodievam plavat a planujem chodit na ladove korcule. Ked clovek len sedi doma tak ako som pisal vyssie - je to sebedestruktivne. Vtedy cloveka napadaju depresivne myslienky.
Vek : 27
Zdravotný stav
Diagnóza: F20.0
Súčasná medikácia: Euthyrox 75mg, Reagila 4,5mg, Lamegom 25mg
filipka- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1048
Reputácia : 120
Dátum registrácie : 20.09.2009
Zdravotný stav
Diagnóza: F 20.0
Súčasná medikácia: Seroquel XR(quetiapín),Reagila (kariprazín, Alventa(venlafaxín), občas haloperidol
Prečo ti to píšem matúš? Tak, aby som ťa motivoval a aby si si našiel ďalšie nové koníčky, ktoré ťa naučia zvládať tvoju chorobu lepšie. Človek by mal mať veľa koníčkov.
kimi2028- V.I.P. Golden
Zdravotný stav