Zaciatky choroby - vase pribehy
Strana 2 z 2 • 1, 2
Pre Tomitos
Chcem sa spýtať, neorganizujú sa aj stretnutia z tohto fóra? Ja by som určite rada spoznala ľudí s podobnými problémami.
le pluie- Mierne pokročilý člen
- Počet príspevkov : 104
Reputácia : 37
Dátum registrácie : 15.09.2017
Zdravotný stav
Diagnóza: prvotná F. 23.0, aktuálna F. 32.2
Súčasná medikácia: Olanzapin 5 mg, Alventa, melatonín, Euthyrox
Re: Zaciatky choroby - vase pribehy
na hlavnej stranke schizofora.net je tema zello dialogy, clenovia komunikuju cez skype,
myslim, ze anonymne.
Skus sa tam ozvat adminom fora Tutovi alebo Matejovi, ze ako to presne funguje.
Inak, myslim, ze je to u Teba na dobrej ceste, ze znizujes lieky a citis sa dobre.
S tymi elektrosokmi mas pravdu, stryko ma schizofreniu a elektrosoky
mu aj v 90-tych rokoch nasadzovali len v nutnych pripadoch.
Domievam sa, ze pocity bisexuality, podobne ako u mna, boli u Teba skor prejavom psychickej labilnosti
súvisiacou s diagnózou.
Ja diagnozu nemam, lieky nemam, ale mam predispoziciu a viem, ze nie som uplne
psychicky zdravy - mal som v puberte problemy: hanblivost, co bola vlastne socialna fobia, potom ta pseudohomosexualita,
dnes mam trochu problemy v medziludskych vztahoch v praci, partnerske vztahy nie su moja silna stranka,
a celkove som labilnejsi na vykyvy. Musim si davat pozor.
Navyse potrebujem obcas poradit s mamou a strykom,
preto som na fore.
Zatial ahoj a ozvi sa obcas,
Tomitos
Tomitos- Domáci člen
- Počet príspevkov : 72
Reputácia : 25
Dátum registrácie : 10.03.2017
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Pre Tomáša
Zdravotný stav
Vitaj na schizofóre a nech Ti je diskusia čo najviac nápomocné.
Osobné stretnutia s členmi sú vlastne Tvojou individuálnou záležitosťou, niekto je ochotný sa stretnúť a iný nie. Môžeš si však nainštalovať Zello, kde sa v "Zello dialógoch" dá rozprávať naživo o našich problémoch. Zajtra (so 16.9.) bude o 20:00. Podrobné návody a oznamy sú v téme vyššie a na http://krizovatkaduse.osvobodse.cz/zello-dialogy/.
Prajem Ti, aby už hospitalizácie neboli nutné a Ty si smerovala k lepšiemu a kvalitnejšiemu žitiu. Držím palce. Tuto
Reputácia : 775
Dátum registrácie : 19.09.2010
Zdravotný stav
Diagnóza: F25.0
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
Elektrošoky akoby už dávali kadekomu, len aby rýchlo aspoň dočasne zabrali a mohol pacient uvoľniť lôžko. Bez ohľadu na riziká alebo vedľajšie účinky.
Ja som mal naposledy elektrošoky v roku 2010 v januári, celkovo séria piatich konzulzií. Stav mi stabilizovali rýchlo... miera motivácie bola však nízka a nastali výrazné problémy v kreativite, dovtedy som tvoril mnoho filozofických článkov na wikipédii alebo som aktívne blogoval (okolo 60 článkov za rok 2009), po nemocnici z roku 2010 som napísal za nasledujúcich 5 rokov sotva 10 článkov dovedna, nehovoriac o zníženej schopnosti tvoriť referáty a seminárky do školy, kde som študoval filozofiu, čiže kompilačné a úvahové seminárky boli vyžadované ako bežná súčasť mnohých predmetov.
Zlepšenie kognitívnych funkcií nastalo po roku 2012 a najmä po roku 2013. Treba však uviesť pre úplnosť, že v tom čase som už prestal brať dodatočné antipsychotikum ku injekcii risperidónu, ktoré myslím výrazne tlmilo aj kognitívne funkcie, aj mieru motivovanosti. Takže možno by som sa zregeneroval po elektrošokoch aj rýchlejšie, keby bolo možné brať antipsychotickú monoterapiu, teda len čisto injekciu bez dodatočnej antipsychotickej tabletky. Zredukovanie 2 antipsychotík na 1 (injekciu) sa stalo v roku 2012/13 ako kľúčové v zlepšení kognitívnych funkcií a určite aj v zlepšení mínusových stavov schizofrénie (návrat na wikipédiu, zvýšený záujem o rozvoj schizo.sk, nástup do práce, častejšie čítanie kníh, záujem o štúdium VŠ aj po roku 2015, spravenie Mgr. medzi 2015-17).
Kreativita je však naďalej podstatne nižšia, než v roku 2009. Určite sa nehrniem do wikipédie už tak často, aj schizo.sk zahnieva v stagnácii. Celkovo si prídem dosť málo inteligentný, moja schopnosť riešiť problémy je nízka, menej mi "zapaľuje". Technické myslenie je údesné, čo som zistil, keď som mal lepiť fólie na sklá, alebo skladať nábytok, no proste vôbec som nevedel pochopiť obrázky v návode. Keby som mal sa ohodnotiť bez testu na IQ, tak sa ohodnotím na asi 105.
Celkovo mi kreativitu vie príležitostne zvýšiť kofeín, benzoan sodný, ginko, tiež veľa tekutín a obmedzenie jedla (čiastočný pôst).
Dá sa povedať, ak to mám zovšeobecniť, že ako ide čas, kreativita sa mi zlepšuje. Verím, že aj u Teba, le pluie, sa to postupne bude zlepšovať, obzvlášť pri tých tipoch, ktoré som dal dve vety dozadu, a tiež neskôr pri znižovaní antipsychotika, keď sa zotavíš z psychózy. Diagnózu máš celkom priaznivú, šance na úplné zotavenie sú vysoké, stačí im vyjsť v ústrety. Tiež Ťa úprimne vítam aj ja na fóre a určite buď s nami naďalej. Ako Ti radia Tuto a Tomitos, na zvukovo-hlasové pokecanie sa tu z fóra organizuje tzv. Zello. Ja zatiaľ ešte stále nie som jeho súčasťou, ale určite Ti budú nápomocní skúsení zelláci, napr. Tuto alebo iniciátor Zello dialógov Xkrchnav. Moc Ti držím palce, le pluie, maj sa pekne.
S úctou
matej
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5074
Reputácia : 943
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
Pre Matej
Maj sa pekne
le pluie
Zdravotný stav
pridám sa aj ja k tejto téme...ja som mala tiež šoky,už dosť dávno, no ak sa na to pozerám z tejto strany tak pomohli, no tiež mám pocit že som taká menej spoločenská. už sa to zlepšilo ale mávam také obdobia, možno to niektorí poznajú, že som raz veľmi aktívna plná energie života a potom bum a skoro pravý opak.....útlm....teraz mám to útlmové obdobie a vôbec mi to tak nevyhovuje. síce ani byť ako zajačik duracell nie je najlepšie.
dzuli08- V.I.P.
- Počet príspevkov : 566
Reputácia : 449
Dátum registrácie : 25.04.2016
Vek : 37
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
le pluie napísal: Nepotešil si ma veľmi touto odpoveďou.
Ahoj, le pluie. Aj som sa domnieval, že nepíšem moc povzbudzujúco, resp. že prirovnaním k svojim skúsenostiam nie som príkladom rýchleho návratu kreativity. V Tvojom konkrétnom prípade by som však skutočne vyzdvihol najmä to, že máš antipsychotickú monoterapiu (teda len 1 antipsychotikum) a zároveň už veľmi nízke dávkovanie. Ja si myslím, že u mňa sa zotavovanie roztiahlo na viac rokov aj preto, že som bral až 2 antipsychotiká v pomerne väčších dávkach (špeciálne kombinácia silno dávkovaného Kventiaxu + Risperdal Consta bola pre moje sivé bunky vražedná, to bola jar roku 2011 tuším, teda zhruba rok po posledných elektrošokoch). Tieto faktory prispeli k tomu, že moje kognitívne funkcie sa začali zlepšovať až neskôr a kreativita sa zlepšovala až na štúdiách v rokoch 2015-17, kedy som už písal práce viac-menej normálne, hoci dobrovoľne som netvoril azda nič.
Preto by som u Teba, ak sa vrátim späť k myšlienke, vyzdvihol Tvoju situáciu v liečbe, dávkovaní a typoch lieku, ktorá Ti významne prispieva k rehabilitácii aj kreativity, aj prosociálnosti, aj motivácie. Čo mne trvalo viac rokov, Tebe môže trvať len pár mesiacov. Naozaj, verím tomu, že si v tomto veľmi perspektívny prípad. Takže potom by sa ani umelecká škola nemusela vôbec hádzať do starého železa, ale práveže bude postupne smerovať k zdarnému zavŕšeniu a uplatneniu. Ak si to vyžiada natiahnutie štúdia o nejaký ten akademický rok, vôbec z toho nemaj boja, ja som išiel na vysokú v roku 2005 po maturite a magistrom som stal len teraz na jar, čiže 12 rokov som za svojím "cieľom" kráčal, ignorujúc, že sa to a ono nedá, alebo že mi to nemyslí. Poplakal som si, že som hlúpy, nekreatívny, potom som utrel slzy, vysmrkal sa, možno sa trochu prespal a zas sadol k seminárke. A tak dokola, 2005-2011 jeden odbor, neúspešne opustený v roku 2011 prestúpením na príbuzný odbor, jeho dokončenie 2012, ďalej 2012-2014 pracovanie v zamestnaní, v roku 2014 návrat na denné štúdium, v roku 2015 prestúpenie na externé, dokončenie 2017. Určite, le pluie, kráčaj smelo za svojimi cieľmi, nič nie je nemožné, medze sú len v mysli. Nič Ťa nezastaví, ani elektrošoky, ak budeš dúfať, veriť, nevzdávať sa a dáš si reálny časový horizont pre splnenie cieľa, teda prispôsobený Tvojej špecifickej situácii. Ako vraví múdrosť: Neexistujú nereálne ciele, existujú len nereálne konečné termíny.
Prajem Ti hojne optimizmu a viery aj v seba samu, všetko dobré, drž sa!
Matej
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5074
Reputácia : 943
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
kimi2028- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 2283
Reputácia : 762
Dátum registrácie : 13.02.2017
Zdravotný stav
Diagnóza: F20.0, F20.4
Súčasná medikácia: Reagila 4,5 mg
Strana 2 z 2 • 1, 2
» objavenie umenia na arte
» Príbehy
» Krátke príbehy