Schizotypova porucha
Strana 5 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Schizotypova porucha

anonym- V.I.P. Silver
- Počet príspevkov : 886
Reputácia : 26
Dátum registrácie : 20.09.2009
Naposledy upravil Matus111491 dňa St 18 november 2020 - 18:22, celkom upravené 1 krát.
Matus111491- Nový člen
- Počet príspevkov : 1
Reputácia : 0
Dátum registrácie : 13.06.2011

ja niekedy pisem mojej doktorke listy. lepsie tak formulujem svoju "spoved". je ale pravda, ze k mnohym veciam som sa ani nepriznal, preto neviem ci to zvladnes ty. vyjadril som len co ma k tomu napada. inak uvidis casom, choroby sa vyvijaju, nechcem strasit, ale myslim, ze tvoje prezivanie sa este bude menit, ked pises, ze "kedysi to tak nebolo" (tusim ohladom toho otupenia citov).
ked tak este napis, nejake svoje myslienky, pocity nalady (autora)=basen:D
anonym- V.I.P. Silver
- Počet príspevkov : 886
Reputácia : 26
Dátum registrácie : 20.09.2009
schizotypová porucha
Chodí sem ešte niekto podobný?
schizo2- Nový člen
- Počet príspevkov : 3
Dátum registrácie : 29.07.2015
veľa príznakov majú takéto choroby spoločné, niekedy sa môže jednať o odlišnosti skôr v intenzite ako v samotnom príznaku. Pokiaľ čítavaš fórum narazíš na tieto príznaky u niektorých z nás.
Osobne som si prešiel aj tým, že som kedysi v začiatkoch choroby nechodieval nikde, bál som sa ľudí, že ma neustále pozorujú a chcú mi aj uškodiť. Každý z nás tu mal všeličo a rôznymi nepríjemnými záležitosťami sme si prešli. Želám Ti preto, aby sa Ti aspoň o kúsok polepšilo.
Vitaj na fóre. S pozdravom Tuto (schizoafektívna porucha F25)
Tuto- V.I.P. Inventár
- Počet príspevkov : 4764
Reputácia : 763
Dátum registrácie : 19.09.2010Bydlisko : Západ Slovenska
Zdravotný stavDiagnóza: F25.0
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
J.
xkrchnav- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1600
Reputácia : 142
Dátum registrácie : 19.08.2012
Vek : 38Bydlisko : Adamov, ČR
Zdravotný stavDiagnóza:
Súčasná medikácia:
-
Ďakujem za privítanie aj povzbudenie.
schizo2- Nový člen

Voľakedy som mával tieto strachy aj ja veru. Snažil som sa ich prekonávať tým, že som chodieval s mamou na nákupy pod zámienkou, že jej akože chcem odniesť tašky. No ale bola to obvykle des a hrôza, lebo bývam na sídlisku plnom vysokých činžiakov, a každé okno, každý balkón, každý okoloidúci, všetko sa na mňa dívalo a hodnotilo ma. Bývali akože znechutení či ohromení z mojej červenej tváre, alebo z toho ako chodím, ako sa pohybujem, alebo z toho ako obézne vyzerám. Proste každý pohľad ma takpovediac ranil, dotýkal sa ma osobne. Všade som cítil, že mi škodia svojimi hodnotiacimi úsudkami a že ma všetci vnímajú veľmi negatívne ako babráka, menejcenného človeka. Niečo podobné to bolo ako Tvoj pocit, že Ťa ľudia nenávidia. Len mňa nenenávideli, mňa iba zle hodnotili, prípadne ohovárali.
Všetko to bola strašná vzťahovačnosť, niekedy vyostrená do paranoje. Usiloval som sa to prekonávať, naďalej som chodil stoj-čo-stoj do tých obchodov a marketov s mamou, aby som sa vystavoval "sociálnemu prostrediu ulice a obchodov". Bývalo to ťažké, aj som prepadal z toho do depresie, čo som vtedy nazýval, že "je mi proste psychicky zle". Nebol to presný smútok, ani hnev, bolo to len "je mi psychicky zle", teda akýsi všeobecný zlý pocit.
Neviem, čo na to pomáha, keď máš tento symptóm vyjadrený ako príznak poruchy osobnosti. Ja som to mal ako súčasť schizofrénie/schizoafektívnej poruchy. Pomohlo mi to antidepresívum Escitil (escitalopram), tiež depotné antipsychotikum Risperdal Consta (risperidón) a pamätám si, že keď som šiel na ulicu, tak som si bezprostredne dával anxiolytiká (najmä Rivotril, Xanax, Lexaurin a takéto podobné). Ešte dodnes mám schovaný Neurol (anxiolytikum) v zásuvke, že keby náhodou som sa mal zle cítiť na ulici v prostredí veľa ľudí.
Držím palce, schizo2. Nech sa to postupne aj u Teba zlepšuje.

Matej

Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 4994
Reputácia : 927
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 37Bydlisko : západné Slovensko
Zdravotný stavDiagnóza: F20.5
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
-
Tie okná to mám tiež, ako keby celé tvoje okolie ťa poznalo. Ale ja to mám asi ešte viac vyostrené do paranoie, to ale radšej nebudem už rozoberať..
schizo2- Nový člen
Strana 5 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5

» Bipolárna porucha
» schizoafektívna porucha
» Ako sa vyliecit zo schizofrenie?
» Schizoafektivna porucha