Únava - Hladina energie
Únava - Hladina energie
Konkrétne:
- strava: treba viacej výživnej zeleniny a čistej vody (3-4 litre denne), jesť pravidelne v menších dávkach, neprejedať sa
- spánok držať na uzde, teda spať kontinuálne maximálne 7 hodín
Toto si teraz dávam aj za svoje súčasné predsavzatia. Budem odteraz chodiť spávať presne o 23:00. Vtedy si umyjem zuby a o 23:15 budem v tme ležať. Do 24:00 by som mal zaspať, pričom budík bude vždy nastavený na 6:30, bez ohľadu či je týždeň, alebo víkend. Keby som bol niekedy akože nedospatý, tak by som išiel spať o hodinku skôr, teda o 22:00, no čas vstávania posúvať nesmiem.

Čo sa týka zeleniny, budem si dávať zeleninové šťavy z obchodu a rôzne nevarené kúsky z chladničky, trebárs mrkvu, kaleráb, uhorky. Možno siahnem po niečom chlorofylnom zelenom v podobe prášku na robenie čajov alebo studených "alkalizujúcich" nápojov. To ešte neviem naisto, lebo v minulosti som také užíval, a nakoniec som to ani nedoužíval a skončilo to v koši.

Ďalej chcem obmedziť bielu múku a biely cukor. To znamená, že pečivo maximálne raz za deň a žiadne umelé sladkosti (Veľmi nerád sa prizerám tomu, ako si na ne posledné mesiace privykám, pričom ešte pred 2 rokmi som nejedával sladkosti vôbec žiadne...).
Cieľom týchto opatrení je zvýšiť prirodzenú hladinu vlastnej energie a nahradiť tak umelú stimuláciu antidepresívom (mám na mysli tých chýbajúcich 5 mg). Zároveň je cieľom aj dosiahnuť stav, v ktorom by som nepotreboval toľko energeťákov a káv, ale mal by som ich čo najmenej. Ešte si nejdem stanoviť kofeínové maximá - k tomu prídem až po odskúšaní si vymenovaných predsavzatí.

S pozdravom
s-únavou-bojujúci Matej

PS: A čo Vy, priatelia, a únava?

Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 4994
Reputácia : 927
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 37Bydlisko : západné Slovensko
Zdravotný stavDiagnóza: F20.5
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
-
Re: Únava - Hladina energie
podobne ako Teba, sa ma únava týka viac, akoby som si sám želal. Pravdepodobne to spôsobuje depotný Haloperidol spolu s Gerodormom a vysokým tlakom. Vlastne Haloperidol mi pravdepodobne drží moje chabé zaspávanie "na uzde", takže sa priznám, že som aj trochu rád, že ho mám. Proti únave zvyknem bojovať ľahšou rozpustnou kávou, ale veľmi to nezaberá. Dosť dobre mi robí cesta do práce, teda ten svieži vzduch. Nepreberie ma síce úplne, ale mierne sa cítim sviežejší.
To čo píšeš sú pomerne známe veci, ale Ty si ich pekne zhromaždil na jedno miesto, tak Ti dávam ten reputačný bodík. Určite daj tak po týždni vedieť, ako sa Ti darí v tom zaspávaní a vstávaní, dosť ma to zaujíma, lebo (ako je známe) tieto problémy sa ma dosť týkajú.
Ešte by som chcel dodať, že si spomínal biely cukor a bielu múku. Čítal som, že ešte tam medzi nich patrí aj soľ, ktorá sa používa až cez všetky limity. Žiaľ nepraktizoval som takúto diétu, ale som zvedavý na Tvoje ďalšie príspevky v (k) tejto téme...
S priateľským pozdravom Tuto

Tuto- V.I.P. Inventár
- Počet príspevkov : 4765
Reputácia : 764
Dátum registrácie : 19.09.2010Bydlisko : Západ Slovenska
Zdravotný stavDiagnóza: F25.0
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
opadané lístie- Zlatý pokročilý člen
- Počet príspevkov : 436
Reputácia : 94
Dátum registrácie : 10.02.2015
Zdravotný stavDiagnóza:
Súčasná medikácia:

filipka- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1048
Reputácia : 120
Dátum registrácie : 20.09.2009
Zdravotný stavDiagnóza: F 20.0
Súčasná medikácia: Seroquel XR(quetiapín),Reagila (kariprazín, Alventa(venlafaxín), občas haloperidol
filipka napísal:Moja úroveň energie je biedna, mám malú výdrž a musím sa do činností dosť nútiť. Cez víkendy veľa spím. Lekárka to popisuje ako "zníženie energetického potenciálu osobnosti", čo je vraj priamy dôsledok schizofrénie. Krátkodobo, keď potrebujem nárazovo podať vyšší výkon, sa dokážem do istej miery prekonať, ale celkovo som dosť pasívny človek, ktorý sa jednoducho nevie prinútiť a ak aj niečo začne, dlho nevydrží niečo produktívne robiť. Mám na mysli nejaké činnosti po práci. Zistila som, že sladké jedlá to výrazne zhoršujú, ťahá ma do postele a spať. Premýšľam nad kúpou kofeínových tabliet, stoja asi 4 eurá a mohlo by to pomôcť aspoň výkonu v práci. Zeleninu jem, nepomáha![]()
Ahoj
ja uzivam kofeinove tablety od medpharmy-guarana 800mg tak 2x denne az 3x denne a pohodka stali 7e a je ich 107ks. Od walmarku su slabsie aj ked pisu tiez 800mg...
CHINAMAN- V.I.P.
- Počet príspevkov : 567
Dátum registrácie : 23.01.2016
Vek : 32Bydlisko : ŽILINA
Zdravotný stavDiagnóza: F20.0
Súčasná medikácia: Abilify, kventiax, escitalopram, akineton, nebilet
filipka- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1048
Reputácia : 120
Dátum registrácie : 20.09.2009
Zdravotný stavDiagnóza: F 20.0
Súčasná medikácia: Seroquel XR(quetiapín),Reagila (kariprazín, Alventa(venlafaxín), občas haloperidol
filipka napísal:Ja chcem vyskúšať iné, čistý syntetický kofeín.
Fuha o tom som este nepocul, idem to pozret )) len pozor na fyzicke nasledky
CHINAMAN- V.I.P.
- Počet príspevkov : 567
Dátum registrácie : 23.01.2016
Vek : 32Bydlisko : ŽILINA
Zdravotný stavDiagnóza: F20.0
Súčasná medikácia: Abilify, kventiax, escitalopram, akineton, nebilet
kedysi som si niečo podobné kúpil ako doplnok výživy "pure coffein", aby som bol ráno čulejší. Asi to v lekárni máte, ale nezaškodí aj strava pre športovcov, kde majú viacero prípravkov. Je veľa e-shopov, kde sa dá takáto "strava" zakúpiť. Jej výhodou je najmä adresnosť a veľký výber.

Tuto- V.I.P. Inventár
- Počet príspevkov : 4765
Reputácia : 764
Dátum registrácie : 19.09.2010Bydlisko : Západ Slovenska
Zdravotný stavDiagnóza: F25.0
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),

Prvý deň v zdravšom štýle teda zatiaľ prebieha dobre. Uvidím, ako bude ďalej.

Držme sa.

S pozdravom
Matej

Matej- Okoloidúci
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
-

Jedna lyžička medu má asi 7 gramov a predstavuje len okolo 100 kJ, čo je naozaj málo. Celých tých 7 gramov sa rovná asi siedmim gramom sacharidov, ale sacharidy bežne neprekračujem (na rozdiel od tukov), takže by to nemal byť problém.
Prvý deň (dnes) dopadol tak, že mi to na energiu dosť dobre pomáhalo. Napr. aj teraz, verím, som o pol jedenástej ešte hore vďaka lyžičke medu, ktorú som zjedol asi o 18:30. A predtým som mal lyžičku o 15:00. A predtým o 8:00.
Na hlad mi to zatiaľ vôbec nepomáha.
Dám vedieť, ako tento experiment napreduje a či mi to na úroveň energie pomáha alebo nie. Veľmi by som privítal hlavne energiu večer medzi 19:00 a 23:30. A tiež cez víkendy, lebo už dva víkendy po sebe (oba bez kofeínu) som vlastne nič iné nerobil, len ležal, driemal a spal.

S pozdravom a s nádejou
matej

Matej- Okoloidúci
-

» Ako sa dnes máš? 6
» Podvedomie a jeho preprogramovanie
» Zaujalo ma v literatúre