Zmena pri návykoch
Zmena pri návykoch
Všetko zo spomínaného sa dá zmeniť. Na vytvorenie návyku stačí údajne 15-30 dní. V tomto čase sa dá návykom "pohnúť" v rôznych smerom za pomoci sebauvedomenia a vôle. Niekedy sa nežiadujúce návyky, tzv. zlozvyky, môžu zmeniť na závislosti, ktoré je už potrebné riešiť s odborníkom. Dobré je zamerať sa na tie, čo sa zmeniť dajú vlastnou aktivitou. Psychohygiena dáva návod ako práve toto riešiť. Zdôrazňuje sa tu vôľové konanie, určenie pravidelnosti v dni, alebo hodine, striktnosť a nekompromisnosť vo vykonávaní a nevynechávaní konania budúceho návyku. Pravidelné prospešné návyky môžu každého posúvať vpred. Každý takýto získaný návyk predstavuje kvantum energie ušetrenej smerom k ďalšiemu napredovaniu a zvyšovaniu kvality života.
.......................
Aký máte názor na vytváranie prospešných návykov? Máte chuť v tomto smere niečo zmeniť u seba?
.......................
Osobne som trochu zahambený, pretože najmä zlozvyk (závislosť ?) fajčenia, problémy so spaním a pasívny oddych sú mojím trápením. Na druhej strane úspešne som si osvojil pravidelné štúdium a pozitívny prístup k životu. Predsa len mám výhovorku, že som zahrnutý v diagnóze F25 a tak je to všetko hádam fajn. To však neznamená, že by som sa ďalej nepokúšal...
Tuto- V.I.P. Inventár
- Počet príspevkov : 4761
Reputácia : 763
Dátum registrácie : 19.09.2010Bydlisko : Západ Slovenska
Zdravotný stavDiagnóza: F25.0
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
Re: Zmena pri návykoch
Z dobrých návykov mám za cieľ zvykať si na pravidelné upratovanie a na samoštúdium.
- pravidelné upratovanie = tam som už urobil kopec pokrokov, prakticky zametanie bytu je v mojej réžii každý druhý deň, iné umývanie a čistenie pozvoľna robím tiež, ale už nie tak pravidelne, ako na jeseň 2014... cieľom je si znovu obľúbiť čistenie, lebo som v posledných týždňoch z tejto aktivity akosi vypadol a zlenivel... čo pripisujem aj moru voľného času vzhľadom na časovú dieru medzi semestrami
- samoštúdium = zatiaľ veľké pokroky som neurobil, občas si niečo čítam, niečo sa učím, ale nie je to na dennej báze, zväčša vydržím so svojím predsavzatím v tejto oblasti maximálne 3 dni, a to na návyk ešte nestačí
Mám aj zlé návyky, ktoré chcem psychohygienicky likvidovať, čo už aj dlhodobo robím. Najmä tri druhy, pričom pokroky ešte nie sú zďaleka dostačujúce, lebo napr. v prvom som dosiahol výdrž 1 deň, v druhom 11 dní a v treťom 3 dni. A to je stále na zlikvidovanie zlého návyku a nastolenie dobrého návyku časovo málo. Som pomerne, čo do vôľových schopností, slabý človek.

matej

Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 4994
Reputácia : 927
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 36Bydlisko : západné Slovensko
Zdravotný stavDiagnóza: F20.5
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
-
Určite ich chcem vytvárať lepšie povedane snažím sa.....no vôbec to nie je ľahké....treba ozaj tých 30 dni....a to je často na mňa priveľa....už len napríklad stravovať sa zdravo teda jesť 2x do dňa zeleninu mi vydržalo len 2 týždne....ako čo som o tom pozerala videa tak áno najprv je to tvoja vola až potom sa s toho stane navyk....no potom som čítala knihy...a podľa toho nie je to ani zlyhanie keď nevydržíš 30 dni....proste len na tu zmenu si nebol dostatočne pripravený - chce to viac času, možno vedomosti, možno odhodlania......tak to beriem aj ja....na zmenu stravy som proste ešte nedospela

A chuť zmeniť niečo tak áno niečo sa mi už podarilo zmeniť a niečo sa vôbec nedarí....ako teraz mam na mysli aj učenie ....skôr tak donucovaco som sa k tomu odhodlala....ale funguje to...zatiaľ

Zle návyky tak tie sa pomaly pokúšam zmeniť ako to spomenuté pitie kávy....musím si priznať, že som na ňom závislá.....ako cítim sa po ňom lepšie a preto ho pijem.....ale už dlhšiu dobu (neviem neznačím si to) vynechávam po jednom dni(hociktorý deň)pitie kávy cez týždeň....ako cez víkend ani neskúšam to je rituál...

- Počet príspevkov : 611
Reputácia : 219
Dátum registrácie : 21.10.2013Bydlisko : východne slovensko
Zdravotný stavDiagnóza: F 20.5
Súčasná medikácia: Aripiprazol STADA, Olanzapin Actavis
kimi2028- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 2037
Reputácia : 750
Dátum registrácie : 13.02.2017
Zdravotný stavDiagnóza: F20.0, F20.4
Súčasná medikácia: Reagila 4,5 mg