Metla ľudstva
Metla ľudstva
Netuším ako je to v celku skutočne s pitím a všetkými ostatnými schizofrénnymi ochoreniami. Vymysleli si lekári ďalšiu prekážku, ktoru sa majú pacienti trápiť a tváriť sa ako abstinenti.
Ako ste vy na tom a alkohol? Ako ste napríklad prežili Silvestra? Čo rodinné stretnutia, oslavy a sviatky a alkohol?
Tuto- V.I.P. Inventár
- Počet príspevkov : 4765
Reputácia : 764
Dátum registrácie : 19.09.2010Bydlisko : Západ Slovenska
Zdravotný stavDiagnóza: F25.0
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
Re: Metla ľudstva
tak po pravde mi vôbec nechuti....ani vodka ani iné....proste keď som na oslave a sa pripíja tak nikdy nedopijem poharik.....ani doma ....u nás sa na Silvestra pripíjalo šampanské....a ani to som nedopila...nechutilo mi a pritom každému áno....no, ale zase počas čakania na polnoc som uvarila punč taký kde bolo plno ovocia a korenín a aj keď to vínko prebývalo....tak sa dal piť....aj sa vypil....no ja som možno mala len dve poháriky...kde bolo plno ovocia

- Počet príspevkov : 616
Reputácia : 220
Dátum registrácie : 21.10.2013Bydlisko : východne slovensko
Zdravotný stavDiagnóza: F 20.5
Súčasná medikácia: Aripiprazol STADA, Olanzapin Actavis

Reputácia : 3
Dátum registrácie : 18.08.2014
Vek : 31
Zdravotný stavDiagnóza:
Súčasná medikácia:
Iné je však, keď idem na zábavu napr. s bývalými kolegyňami. Vtedy sa zvyklo piť v nejakom podniku. Je to však záležitosť nepravidelná... asi raz za pár mesiacov... v októbri a novembri to bolo raz za mesiac. Myslím, že teraz to už bude upadať a nebude to také časté, ak vôbec...
Stáva sa mi však, že niekedy si kúpim alkohol potajme a pijem fľašu doma v posteli. Počúvam smutnú hudbu a zvýrazňujem svoj smútok zmenami vedomia v alkoholovom opojení. Spravidla, keď už rodičia spia. Toto považujem za osobný pád a za veľkú moju hlúposť. Stáva sa mi to asi raz za polroka. Minulý rok, 2014, sa mi takýto pád stal asi 3krát, pričom myslím, že 2krát ani nedošlo k významnejšiemu opitiu, lebo som proste na účinky alkoholu zaspal... Alkohol totiž na mňa pôsobí trochu spavo. Uvoľňuje ma smerom k "váľacím a spavým náladám typu lážo-plážo".
Chutí mi pivo, ale sám som ho mal minulý rok v septembri prvýkrát po asi 10 rokoch. Čiže nič časté.
Víno mi nechutí, príde mi strašne suché.. aj polosuché víno ma výrazne dávi. A keď to dávenie nejak vydržím, tak ma z vína vždy bolí veľmi hlava. Nemám ho rád.
Preferujem vodku s džúsom. Je to taký dievčenský spôsob podávania, ale je to jediné, čo mi chutí. Nič iné nevypijem, len vodku zmiešanú s pomarančovým džúsom. Voľakedy pred rokmi ešte pred liečbou som skúšal aj šampanské, chutilo mi, a tiež mi chutil vtedy aj vaječný likér. Lenže šampanské je drahé, a vaječný likér, ten som mal rád od mojej nebohej babky - ona ho robila silný a dobrý. Tie v obchodoch, to je priveľmi sladké.
---
Osobne som za to, že si musíme veľmi dávať pozor na alkohol, lebo etanol veľmi prehlbuje depresívne stavy, vytvára začarovaný kruh neurotickej závislosti, kedy si ním zvykneme kompenzovať príznaky. To som čítal najmä pri schizoafektívnych poruchách, pretože práve títo pacienti kvôli svojej afektívnej symptomatike nezvládajú svoje nálady a alkohol sa im môže zdať ako podpora, či pomocník.
Ja osobne mám v rodine alkoholizmus, takže musím byť veľmi obozretný... nábeh som aj zdedil, lebo mám v povahe veľmi obľubovať zmeny vedomia spôsobené alkoholovým opojením. To je niečo, čo ma musí motivovať vyhýbať sa alkoholu a piť ho naozaj len príležitostne, napr. počas tých nepravidelných a občasných zábav s nejakými známymi či kolegyňami. Otcova abstinencia a nový zvyk rodiny súdržne nepiť, aby sme vyjadrili podporu novému životnému štýlu otca, mi v tomto veľmi pomáha, lebo nie som v domácnosti v pokušení len tak hocikedy pravidelne popíjať.

Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 4994
Reputácia : 927
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 37Bydlisko : západné Slovensko
Zdravotný stavDiagnóza: F20.5
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
-

Aj tak som nevypil tie poháriky, ktoré mi kúpili (raz som to dokonca musel ja zaplatiť). Celkovo som za 4 a pol hodiny večera vypil len tie tri poháriky (1,20 dcl) a 6 dcl coca-coly. To považujem za prijateľný výsledok, lebo som z toho nebol vôbec ani trochu podnapitý, a ani mi nebolo zle. Som vlastne teraz po vyspaní fit.

Chcel by som sa naštvať a vôbec nechodiť na tieto stretnutia, dokým ma nezačnú rešpektovať. To im aj vyslovene poviem už. Veľmi ma štve najmä to, že druhým toto nerešpektovanie nehuckajú, len mne. Akoby cítili, že ku mne si to môžu dovoliť... Akoby som bol nedospelý a neautonómny lokálny hlupáčik.

Takže celkovo sa mi na tom stretnutí nepáčilo. Jediné pozitívum bola 3-hodinová hra na dráhe bowlingu. To ma trochu bavilo.
Takže tak. Ďakujem za vypočutie môjho posťažovania.
Prajem pekný čas.
S pozdravom
Matej

Matej- Okoloidúci
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
-
Ešte keby som sa nejak oslobodil z bowlingových párty z minulej roboty. Tam ma ale často citovo vydierajú, typu "urob to pre mňa" alebo "keď ty nejdeš, nejdem ani ja". A pritom hlavné je, že oni sa tam potom zabávajú a ja som celý čas ticho a vôbec neprispievam k atmosfére. Proste iba sledujú to, aby som tam fyzicky bol a aby som nasilu ignoroval, že mi nerobí účasť dobre.
Cítim sa dlhodobo dostatočne sociálne vyžitý 9-hodinovým každodenným zamestnaním. Nie je treba mi ešte ísť vysedávať do barov alebo sa ísť "zabávať" vo voľnom čase. Voľný čas chcem mať vyhradený najmä pre seba, zrelaxovať sa, trochu sa odreagovať, vypnúť. A nie ísť "žiť", ako to oni divno nazývajú.

Matej- Okoloidúci
-

Naposledy upravil filipka dňa Pi 22 január 2016 - 20:35, celkom upravené 1 krát. (Reason for editing : chýbajúce písmenko)
filipka- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1048
Reputácia : 120
Dátum registrácie : 20.09.2009
Zdravotný stavDiagnóza: F 20.0
Súčasná medikácia: Seroquel XR(quetiapín),Reagila (kariprazín, Alventa(venlafaxín), občas haloperidol
opadané lístie- Zlatý pokročilý člen
- Počet príspevkov : 436
Reputácia : 94
Dátum registrácie : 10.02.2015
Zdravotný stavDiagnóza:
Súčasná medikácia:
Matej- Okoloidúci
-
Matej napísal:Dnes sa ožeriem. Mám tu fľašu vodky, kúpil som si 2 litre džúsu a pomaly to po tom, ako naši pôjdu spať, dám do seba. Ako daň za nevydarené pracovné miesto a nepriateľské pracovné prostredie.
No neviem už, či to naozaj zrealizujem. Asi skôr nie. Trochu si dám tej fľaše - dostal som ju na narodeniny a bolo by dobré ju už spotrebovať, nech mi nestraší za posteľou (verejne v domácnosti nepestujeme alkohol, nakoľko otec je abstinent, takže u nás alkohol je niečo kvázi zakázané... zvykli sme si s otcom sympatizovať a podporovať ho v tom, takže proste do domácnosti alkohol nenosíme a vlastne ani my sami nesmieme byť nikdy pred ním opití - takže preto ju mám za posteľou, on vlastne ani nevie, že som ju od kolegýň dostal na narodeniny).
Pravdepodobne z toho však bude len jemné usŕknutie, následne zistím, že ma z toho dávi, a tak to uzavriem a pôjdem spať.

Matej- Okoloidúci
-
CHINAMAN- V.I.P.
- Počet príspevkov : 567
Reputácia : 94
Dátum registrácie : 23.01.2016
Vek : 32Bydlisko : ŽILINA
Zdravotný stavDiagnóza: F20.0
Súčasná medikácia: Abilify, kventiax, escitalopram, akineton, nebilet

Napokon to dopadlo tak, že som fľašu vôbec nevytiahol spoza postele. Skrátka nič nebolo, ani usŕknutie. Prišlo mi to postupne ako niečo zbytočné sa opojiť, proste "načo?". Už mi dokonca večer okolo 22:00 nebolo až tak nešťastne, takže som ani nemal potrebu utekať od reality...
Takže paráda. Aby ma to nepokúšalo v budúcnosti, uvažujem nad zmárnením tej fľaše, vyliatím do umývadla. Ale zas bol to darček, tak toto ma v tom vyliatí trochu brzdí...
Matej- Okoloidúci
-