BAP alebo co to vlastne je?
BAP alebo co to vlastne je?

lola23- Nový člen
- Počet príspevkov : 14
Reputácia : 3
Dátum registrácie : 27.11.2012
Re: BAP alebo co to vlastne je?

Na tému bipolárnej poruchy by Ti vedel dosť rozprávať najmä Tuto, náš moderátor. On je momentálne v nemocnici, takže až potom. Alebo aj xkrchnav vie veľa o mániodepresivite. Nemusíš byť nešťastná, že nevieš čo Ti je, je to ochorenie, akási pliaga, ktorá sa dá dobre liekmi zvládnuť, takže máš reálnu nádej, že sa všetko časom veľmi dobre stabilizuje. Aspoň teda mnohí ľudia s bipolárkou dobre fungujú v spoločnosti a darí sa im, ak papajú liečky. Viac ohľadne príznakov by Ti rozumeli najmä teda Tuto, xkrchnav a ďalší, ktorí zažili mániu. Ja som ju nezažil, skôr som mal menšie eufórie striedané s depresiou. Stálo to veľa utrpenia, ale napokon dnes sa to drží už nejakú dobu v dobre stabilizovanej podobe. Takže hlavu hore, Lola, nebuď smutná, ale naopak rátaj s blahodarnou nádejou, že to všetko pôjde pomocou liekov dobre. Iste, sú prípady, kedy takí optimistickí byť nemôžeme, ale mnohým lieky naozaj pomáhajú. Ako aj mne, ktorí vlastne má schizoafektívnu poruchu, čo znamená, že k našej bipolárke sa pridávajú ešte aj bludy a halucinácie schizofrenického typu. Ako i iné symptómy schizofrénie.

Držím Ti palce. Teším sa na Tvoje ďalšie príspevky, v ktorých sa s nami bližšie podelíš o svoje konkrétne skúsenosti s BAP.

Ahoj.
Matej

Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5011
Reputácia : 935
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 37Bydlisko : západné Slovensko
Zdravotný stavDiagnóza: F20.5
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
-

lola23- Nový člen
Ináč, aj mne to začalo úzkosťami, a často práve červenavými. Následné depresie boli najmä z toho, že som sa kvôli svojim úzkostiam cítil menejcenne a zle. Hanbil som sa za seba.
Myslím, že máš, Lola, veľmi dobré šance, že Ťa tam v tej nemocnici dajú do poriadku. Nemusíš sa báť, vyšetria Ťa, urobia kompletnú anamnézu všetkého, spravia testy, CT mozgu, krv, moč, psychológiu. Sú tam experti, ktorí Ťa určite nenechajú odísť z nemocnice bez toho, aby si nemala nejakú riadnu diagnózu. A buď Ťa vyliečia úplne resp. kvalitne stabilizujú, alebo Ti vznikne právo na invalidný. A je dosť možné, že sa stane oboje naraz, aj právo na invalidný, aj stabilizácia stavu - tak to chodí totiž po hospitalizáciách bežne.
Takže veru je nepravdepodobné, že by Ti nepriznali invalidný, a pritom Ti doktorka psychiatrička a aj obvodná riadne vypisujú, ako to s Tebou zaťažko teraz je. Už to trvá veľmi dlho, 4 roky je už kus času, ktorý v depresiách, depersonalizácii, vzťahovačnosti, úzkostiach na podklade sociálnej fóbie, kus času, ktorý takto strávený je vskutku invalidizujúci.
Želám mnoho nádeje a odvahy. Dokážeš to, len nestrácaj nádej, že sa Ti podarí stabilizovať a vyriešiť aj ten dôchodok. Ja to vidím vo svojej laickosti optimisticky, pretože Tvoj stav je naozaj neľahký.

S pozdravom
Matej

Matej- Okoloidúci
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
-

lola23- Nový člen
U nás v rodine nemáme psychické choroby. Iba alkoholizmus sa vyskytol. Áno, bol som hospitalizovaný, konkrétne 2krát - raz v Bratislave na Mickiewiczovej a raz v Trnave. Na dôchodku ešte nie som, lebo som si povedal, že najprv musím si byť istý, že si invaliditu zaslúžim. To znamená, že mám reálne zníženú schopnosť pracovať, čo sa dá zistiť v realite školy a v realite pracovného trhu. Školu som po 7 rokoch na bakalára jakž-takž dokončil, tak teraz skúšam pracovať. V práci som bol zatiaľ iba dva dni a podarili sa, v podstate sa mi darilo a páčilo. Keby som sa začal rútiť alebo tak a skončilo by to absenciami, péenkami a vyhadzovom, tak potom by som reálne už zvážil, že som invalidný a potrebujem túto invaliditu potvrdiť štátnym sociálnym systémom. Takže som tak na polceste. Dúfam, že ho nikdy potrebovať nebudem, ale že budem vždy schopný si zarobiť na seba sám. To je len taká túžba a nádej.

Matej

Matej- Okoloidúci
-
nemaj strach z nemocnice. Na hospitalizáciu sa ideš liečiť, psychiatrické oddelenie je uspôsobené na to, aby takáto činnosť bola možná u chorého. Viem, že zdravému to príde zvláštne, ale pre chorého sú tam vytvorené podmienky, ktoré potrebuje k liečbe. Nemusíš mať obavu, to je to, čo Ti chcem hlavne napísať. Nemocnica Ťa veľmi pravdepodobne vyladí na dobré lieky a napomôže k lepšiemu psychickému zdraviu, teda oproti ambulantnej liečbe je to veľká výhoda.
So želaním skorého zlepšenia zdravotného stavu. Tuto
Tuto- V.I.P. Inventár
- Počet príspevkov : 4777
Reputácia : 769
Dátum registrácie : 19.09.2010Bydlisko : Západ Slovenska
Zdravotný stavDiagnóza: F25.0
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),

lola23- Nový člen
lola23 napísal:ahojte,tak uz som teda doma s tej nemocnicednes ma prepustili a co vy? ako sa mate?
Ahoj Lola!

Len si nemysli, že Ti budeme odpovedať, ako sa my máme.

Držím Ti palce.
Matej

Matej- Okoloidúci
-

Ake ste mali Vianoce? Prajem Vam vsetkym vela,vela,vela zdravicka a stastia do Noveho roku a vela uspechou

lola23- Nový člen
bipolárna porucha II. typu (podskupina) sa vyznačuje tým, že postihnutý mal minimálne 14 dní trvajúcu depresívnu epizódu a minimálne jednu hypomanickú epizódu, čo je ľahšia forma mánie. K liekom nech sa vyjadrí niekto iný, lebo Tebou uvádzané, až na Zopiclon, nepoznám.
Ešte existuje bipolárna porucha I. typu a cyklotýmna porucha (zaraďovaná k bipolárnym poruchám ako podskupina)
Čerpal som z: Schaub A. a kol., Kognitívne-psychoedukačná liečba bipolárnych porúch, Vydavateľstvo F, Trenčín, 2005;
....................................................
S ID je to čiste na posúdení od posudkovej, treba sa zamerať najmä na problémy pri vystupovaní pred komisiou. Povedz tak, čo Ťa trápi a neboj sa posťažovať...
So želaním toho najlepšieho Tuto
Tuto- V.I.P. Inventár
- Počet príspevkov : 4777
Reputácia : 769
Dátum registrácie : 19.09.2010Bydlisko : Západ Slovenska
Zdravotný stavDiagnóza: F25.0
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),

lola23- Nový člen

» Btw. koľko ľuďí sem vlastne chodí?
» Blog
» vlastné postrehy ohľadom vlastnej choroby
» schizofrenia - co to vlastne je - fyzicka podstata choroby