Mánia - posadnutosť žitím
Mánia - posadnutosť žitím
.................................
Sú Vám tieto vety blízke? Tak možno prežívate, alebo ste prežívali mániu, alebo jej slabšiu verziu hypomániu.
Pri človeku v manickom stave, trpí najmä okolie. Ťažko znáša jeho narábanie s financiami, jeho nadmernú aktivitu v bežnom živote, v práci aj v sociálnych vzťahoch. Priznať vtedy chorobu je pre postihnutého veľmi ťažké. Chce to veľa diplomacie a taktu od príbuzných a známych, aby sa dotyčný dostavil k odborníkovi. Je to však nevyhnutné. Dlhy, sexuálne úlety, nadmerná konzumácia návykových látok, krátky spánok, priam extrémna aktivita, nedokončovanie začatého, rýchlejšie rozprávanie - toto sú niektoré základné znaky v diagnostikovaní manického stavu. Vypozorovať ich už na začiatku napomôže lepšej liečbe.
Ja osobne som si týmto stavom prešiel, dokonca aj v kombinácii s pozitívnymi schizofrnickými príznakmi. Je to príjemné, uznám, ale o čo to bolo príjemnejšie, o to dlhšie trval môj pobyt na akútnom oddelení psychiatrie. Poviem vám, že to radšej ani nevidieť, nieto ešte zažiť. Svojim blízkym som spôsobil veľa starostí, problémov a nepríjemných chvíľ.
Manický stav je príznačný pre bipolárnu poruchu. Je dobre liečiteľná a za pomoci liekov sa môže jednotlivec dostať do dlhodobého normálu. Netreba zďaleka zúfať. S uvedomelým prístupom k liečbe sú dobré výsledky veľmi pravdepodobné.
Tuto- V.I.P. Inventár
- Počet príspevkov : 4791
Reputácia : 773
Dátum registrácie : 19.09.2010
Zdravotný stav
Diagnóza: F25.0
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
ahoj
Ivanko- Domáci člen
- Počet príspevkov : 64
Reputácia : 7
Dátum registrácie : 17.12.2010
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Re: Mánia - posadnutosť žitím
Aj teraz obvykle zažívam stavy eufórie a veľkého plánovania. Neviem až priveľmi často odhadnúť naozajstnú mieru svojich schopností. Ale aspoň dobrou správou je, že už neupadám toľko do depresívnych stavov, takže podceňovanie a zhadzovanie sa už nehrajú takú dominantnú úlohu.
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5063
Reputácia : 941
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
život
Ivanko- Domáci člen
- Počet príspevkov : 64
Reputácia : 7
Dátum registrácie : 17.12.2010
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
xkrchnav- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1600
Reputácia : 142
Dátum registrácie : 19.08.2012
Vek : 39
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
o tom nič neviem, ale vzhľadom na to, že je to mánia a to z princípu nevyspytateľné nekontrolovateľné a excentrické správanie, by som sa radšej priklonil k tomu, že pojem "kontrolovaná mánia" je čosi nesprávne.
frances farmer- Bronzový pokročilý člen
- Počet príspevkov : 260
Reputácia : 12
Dátum registrácie : 12.01.2011
Vek : 32
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
o "kontrolovanej mánii" dáme neskôr samostatnú tému. Dodám, že táto téma patrí k výrazným otáznikom v psychiatrii aj medzi tými, čo sa mánia v chorobe vyskytuje.
Tuto- V.I.P. Inventár
- Počet príspevkov : 4791
Reputácia : 773
Dátum registrácie : 19.09.2010
Zdravotný stav
Diagnóza: F25.0
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
xkrchnav- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1600
Reputácia : 142
Dátum registrácie : 19.08.2012
Vek : 39
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
» Mánia a sex
» PC mánia a internet
» Kontrolovaná mánia