Bludy- ako a prečo vznikajú?
Strana 2 z 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Bludy- ako a prečo vznikajú?
frances farmer- Bronzový pokročilý člen
- Počet príspevkov : 260
Reputácia : 12
Dátum registrácie : 12.01.2011
Vek : 32
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
filipka- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1048
Reputácia : 120
Dátum registrácie : 20.09.2009
Zdravotný stav
Diagnóza: F 20.0
Súčasná medikácia: Seroquel XR(quetiapín),Reagila (kariprazín, Alventa(venlafaxín), občas haloperidol
woJAczek napísal:ako je to s bludmi, ktoré nevymiznú ani pri dlhodobom užívaní AP, dokonca sa objavia v priebehu užívania AP? pritom sú možno potlačené, ale stále existujú vo vedomí aj napriek tomu, že si ich uvedomujem. stúpajúca dávka AP zatiaľ nič nevyriešila. podstúpiť ECT je však pre mňa z dvoch dôvodov neprípustné: jednak preto, žeby som sa musel dať hospitalizovať a jednak preto, že si chcem ako tak zachovať pamäť a ostatné funkcie mozgu, ktoré súvisia s rozmýšľaním. nie je to anomália, keď vedome blud vyvolávam? vôľou blud dokážem ešte viac rozvinúť, ale vôľou ho potlačiť je už ťažšie.
Poznám také bludy - myslím vo svojom prípade. Psychiatri ich volajú pseudobludy, pokiaľ si ich my pacienti uvedomujeme ako deluzórne, bludné... a pokiaľ náhľad nemáme, až vtedy sú to skutočné bludy. Každopádne pseudobludov som mal aj počas liečby viacero. Dodnes som istým spôsobom paranoidný a mávam pocity pri rozhovoroch s mamou, že ma v obývačke odpočúvajú, aby kontrolovali moje názory a vývoj môjho myslenia, pretože akože "som veľmi dôležitá V.I.P. pre históriu ľudstva". Áno, to je takisto môj typický pseudoblud, ktorý niekedy dokážem rozvíjať (ale našťastie ho umelo brzdím, lebo už viem, že je nezmyselný a je len v mojej hlave).
Pseudobludy a bludy som nemával iba pri takých AP, ktoré výrazne tlmili moje rozmýšľanie a celkové asociačné schopnosti myslenia - trebárs Risperdal a Rispen to boli v mojom prípade. Po naordinovaní slabších AP, pri ktorých je menej dotknutá schopnosť asociovať a uvažovať, tak sa mi pseudobludné myšlienky (a možnože aj bludné, neviem) vrátili.
ECT určite nepodstupuj. To správne robíš, ak ECT odmietaš. Stačí si prečítať to, čo som napísal v nejakej téme nižšie o antipsychiatrii, či kde. Aj moja psychologička je proti nim.
Každopádne, treba sa s pseudobludnými myšlienkami vyrovnať. Možno aj hľadať psychologické podmienenie a pozadie ich vzniku na spôsob autoterapie a analýzy svojej osobnosti a svojich prípadných "komplexov" alebo tráum, alebo nejakých iných zamaskovaných túžob. Avšak viem, woJAczek, že záleží aj od závažnosti tých vnucujúcich sa pseudobludných a bludných myšlienok. Alebo celkový vplyv bludného ladenia na Tvoj spôsob života, to je tiež v hre, uznávam.
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5075
Reputácia : 943
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
ide o to, že sa mi striedajú také chvíle, kedy je môj blud pseudoblud a kedy je ten istý blud skutočný blud. proste som zmätený. neustále. ono tie bludy pokladám do istej miery za naozaj "pravé", ale do istej miery aj odhadujem, čo už asi prekračuje hranicu. je to také zvláštne. a niekedy sa mi to všetko mieša dokopy. bludy sa mi vždy pripomínajú, keď mávam intrapsychické halucinácie a stále mám pocit, že so všetkým všade súvisia. môj odveký problém je akási "rozdvojenosť", alebo lepšie povedané hlboká rozporuplnosť so všetkým. je to ako rozštiepená vôľa - chcem aj to aj tamto a neviem, čo vlastne chcem viac a to, čo chcú iní má byť správne, to, čo chcem ja je tiež správne, alebo naopak? blúdim. niekedy ma prepadne aj abúlia. celá osobnosť ako by bola vystavaná na protikladoch, ktoré sa na sebe vybrusujú. tak lietam z jedného extrému do druhého. to už od času, čo si pamätám, že na mňa prišla puberta. radikálny odklon napravo, alebo naľavo - obrazne povedané. márne hľadanie nejakej rovnováhy v sebe, rovnováhy v mysli a v rozhodovaní, to mi chýba.
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Keď ste už pri ECT, tak vám poviem, že mne ich pri poslednej hospitalizácii naordinovali. Hoci som s nimi nesúhlasil, ich vykonanie som svojim podpisom odobril. Ak ste totiž hospitalizovaní, tak ste pacient a chtiac-nechtiac v podstate musíte súhlasiť s liečbou, ktorú naordinujú lekári. Nie je také jednoduché odmietnuť lieky, infúzie alebo trebárs tie ECT. A prečo? No lebo ste pacient !
Matej, ak sa ťa môžem spýtať, aké AP užívaš? Ja užívam Risperdal.
Igor- Mierne pokročilý člen
- Počet príspevkov : 147
Reputácia : 6
Dátum registrácie : 28.09.2009
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
a tak sa stanú ich otrokom .
Ako to teda liečiť ? Musia v sebe zlomiť pocity hanby , strachu , alebo rešpektu . Dobré je pochváliť sa démonom všetkým zlým čo človek v sebe má a povedať že to tak máte radi a keď sa nestratia vynadať im a tak stále ďalej až dokedy sa nestratia , alebo neprestanú byť zlí . Lieky by im démonov iba zatajili , ale nikdy sa s nimi nevyrovnajú a bez liekov sa ich budú zase báť a takisto aj ak im nepomôžu . Vždy nestačí len človeka natlačiť liekmi .Samozrejme sú užitočné aj lieky , ale strašne moc sa zanedbáva vlastný prístup pacienta . Tento postup musí pacient dodržať precízne , lebo inak mu to nemusí dostatočne pomáhať . Ešte raz zopakujem : Pochváliť sa im všetkým zlým čo človek v sebe má a povedať že to tak máte radi a keď sa nestratia vynadať im .
Ešte k tomu doplním že tie hlasy sa pri tom vždy nestratia , ale človek na ne prestane negatívne reagovať a nebude mu to robiť poškodenie rozumových schopností a aj ho to prestane toľko trápiť a postupne by sa mu mal rozum uzdraviť , ak sa bude snažiť . V podstate by sa mal vrátiť človek do toho stavu ako keď bol zdravý a o to sa musí aj snažiť ak sa chce uzdraviť , akurát že sem tam niečo počuje , inokedy nie , ale nerobí mu to také problémy ako predtým a začne rozmýšľať ako normálny človek a práve také elektrošoky tomu môžu zabrániť, lebo mu ten pôvodný stav vygumujú z hlavy , takže elektrošoková liečba je dosť zlá ak niesu nejaký akútny prípad , ktorý to už nevie vydržať , ale aj na takých by to malo časom fungovať , pokiaľ majú iba halucinácie a rozum ešte zachovaný , ale na iné typy schizofrénie to nefunguje . Podstata je vytvoriť si akúsi ignoranciu voči nim a nenechať sa nimi nijak ovplyvniť . Je to inak veľmi dobrá terapia , len to musí človek robiť precízne . Doktori nevideli do pacientovej hlavy a tak by možno odporučili čosi iné , ale treba vyskúšať aj toto . Samozrejme sa to dá kombinovať z liekmi .
fuzohnusak- Mierne pokročilý člen
- Počet príspevkov : 115
Reputácia : -9
Dátum registrácie : 03.01.2013
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
nemyslím si, že máš pravdu...pretože táto choroba príde nečakane (aspoň môj prípad) a určite sa myšlienky a bludy nedajú potláčať...v ataku si neuvedomuješ čo sú bludy a čo je realita...určite sa so mnou teraz nestotožňuješ ale len lieky alebo elektrošoky dokážu pomôcť...mám to odsledované u niekoho z rodiny...nanešťastie som tú chorobu podedila aj ja....ale v ataku som si to neuvedomovala...že tú chorobu mám, precitla som do reality až keď lieky ako tak zabrali a až vtedy som odlišovala bludy a realitu a následne som dokázala potláčať tie bludy....takže asi toľko môj názor....
Letra
Letra- Domáci člen
- Počet príspevkov : 56
Reputácia : 13
Dátum registrácie : 01.12.2012
Vek : 41
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Chcem tým povedať, že aj bizarné hlúposti môžu človeku v blude pripadať normálne a neviem, či je možné ho presvedčiť, že to tak nie je. Azda keď sa s tým niekomu aj zverí. Ale základ je myslím v liekoch, až tie otvárajú bránu k precitnutiu do reality.
Avšak Tebou popísaná snaha ignorovať bludné objekty je myslím v spolupráci s liekmi isto vítaná. Obzvlášť keď sa pacientovi zmení blud na pseudoblud, o ktorého reálnosti už dokáže pochybovať.
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5075
Reputácia : 943
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
Strana 2 z 4 • 1, 2, 3, 4
» Popíšte vaše pocity, bludy alebo čomu veríte, halucinácie alebo čo počujete a vidíte.
» bludy a psychologia
» Bludy?? alebo Realita ???
» Kto som a prečo sem prispievam: