Schizofrénia a dieťa?
Strana 1 z 3 • 1, 2, 3
Schizofrénia a dieťa?
Ja som názoru, že jednak:choroba môže vypuknúť kedykoľvek v živote, aj neskôr, ako sa človek stane rodičom. Ďalej si myslím, že človek by mal na vec vzhliadať podľa toho, ako sa cíti. Určite však je dôležité, či je schopný aj napriek zhoršenej kvalite života opatriť dieťa. Určite by človek (aj zdravý) nemal mať dieťa zo sebeckých dôvodov, aby nebol sám si myslím, na druhej strane zabojovať o svoje miesto na svete je správne. Stigmatizácia je jedna vec, druhou je svoje vnútorné naplnenie a životné naplnenie ako také.
Zohľadnil by som riziko, do akej miery môže byť dieťa neskôr tiež choré- to je trochu etický problém-čo myslíte? Mohlo by neskôr vyčítať chorobu? Prepáčte mi za nepresné vyjadrenie, no ja nie som otec. Asi by som zvážil všetky pre a proti, ďalej či som schopný sa o niekoho postarať nevynímajúc seba (tam treba začať). Pri kompenzovanej chorobe v liečbe môže byť nový život požehnaním a nájde si iste svoje miesto vo svete. Rziko (myslím asi 10%prenosu schizofr. na dieťa z rodiča tu je) treba zvážiť plusy a mínusy. Možno by som raz aj chcel dieťa ak bude s kým, preto sa nad tým zamýšľam. A vy čo ste rodičia odpusťte ešte raz ak som zasiahol do vašich kruhov. V závere si myslím, že veľkú rolu v tejto otázke zohráva partner-manžel/manželka. Možno sa netreba v probléme príliš vŕtať a proste žiť. Ďakujem za prečítanie a zamyslenie, vopred aj za Vaše odpovede.
Mous- V.I.P. Bronze
- Počet príspevkov : 781
Reputácia : 179
Dátum registrácie : 23.05.2022
Vek : 36Bydlisko : Prievidza
Zdravotný stavDiagnóza: Paranoidná schizofrénia
Súčasná medikácia: Abilify Maintena 400mg
dzuli08, Juraj, motylek and Blacksheep19 like this post
Re: Schizofrénia a dieťa?
tak k tejto téme by som sa vyjadrila asi tak, že je to individuálne. Podľa mňa to závisí aj od toho ako je človek nastavený a určite, tí čo túžia po dieťati ak majú možnosť, majú právo sa oň pokúšať. Ja veľmi obdivujem všetkých rodičov, nielen duševne chorých ale aj zdravých. Osobne mám celkom rada deti do istej miery, ale na jednej strane mi už asi aj "ušiel vlak" a na strane druhej, neviem si to veľmi predstaviť. Možno by som aj bola dobrá mama, ale samozrejme mám z toho strach a veľmi by som sa bála o to dieťa. Ale to asi skoro každá matka je taká. Ide aj o to, že sa necítim na to, ale možno z toho mierne sebeckého hľadiska by som mala v živote ďalšiu osôbku, ktorú by som mohla ľúbiť a ktorá by mohla ľúbiť mňa a nebola by som na starobu sama.
Z druhého hľadiska je tu ale fakt, že niektorí ľudia si ani nezaslúžia byť rodičmi. Resp. sú nedozretí a nemajú dostatočné zázemie alebo prostriedky aby sa adekvátne postarali o dieťa. A taktiež tá dnešná (ne)výchova, pracujem s mladými puberťákmi tak s niektorými je to katastrofa. Netvrdím ale zas, že všetci zle vychovávajú deti, ale väčšinou im nevedia nastaviť hranice.
Na záver asi krátka úvaha, že možno aj ja by som mala tiež problém vychovať to dieťa.

dzuli08- Zlatý pokročilý člen
- Počet príspevkov : 489
Reputácia : 428
Dátum registrácie : 25.04.2016
Vek : 35
Zdravotný stavDiagnóza:
Súčasná medikácia:
Juraj, Mous and Blacksheep19 like this post
Patty_Pillow- Bronzový pokročilý člen
- Počet príspevkov : 249
Reputácia : 43
Dátum registrácie : 04.04.2022
Vek : 31
Zdravotný stavDiagnóza: 20.3
Súčasná medikácia: Reagila 6mg, Alventa 150mg, Haloperidol 1,5mg, Prothazin, Lexaurin 1,5mg
Juraj, Mous, motylek and Blacksheep19 like this post
@dzuli08 ďakujem za zaujímavý názor aj učiteľský
Mous- V.I.P. Bronze
Juraj likes this post
Patty_Pillow- Bronzový pokročilý člen
- Počet príspevkov : 249
Reputácia : 43
Dátum registrácie : 04.04.2022
Vek : 31
Zdravotný stavDiagnóza: 20.3
Súčasná medikácia: Reagila 6mg, Alventa 150mg, Haloperidol 1,5mg, Prothazin, Lexaurin 1,5mg
Juraj, Mous and motylek like this post
Dcéra rýchlo pochopila, že mama je chorá, musela do nemocnice a aj to, že sa z toho časom dostanem. Syn bol vtedy ešte malý, no pri ďalších epizódach, ktorých spúšťačom už bol stres v práci, to pochopil aj on. Vždy sme im hovorili, že som ochorela, že musím do nemocnice a že sa z toho dostanem. Ako rástli, postupne začali aj chápať, čo mi je, aké ťažkosti mám. Keď mala dcéra 17 a syn 10 rokov po dvoch epizódach po sebe (akurát na Vianoce) som zanechala prácu a zostala doma na ID. Dcéra čoskoro odišla na VŠ do Bratislavy, už všetko vtedy chápala. Syn veľa pochopil v puberte, keď sme zostali doma sami dvaja, lebo manžel tiež musel za prácou do Bratislavy. Myslím, že hlavne deťom vďačím za to, že som vždy po každej epizóde, po všetkých tých bojoch s depresiami a úzkosťami, vždy vstala doslova z popola. Nemohla som sa opúšťať, ľutovať a poddávať sa chorobe. Keď som už nechodila do práce, chcela som byť aspoň doma užitočná a mať čo najmenej ďalších epizód.
Syn si teraz ako dospel, veľa naštudoval o mojej chorobe a chápe ma hádam najlepšie z celej rodiny. Naposledy bol dokonca so mnou u psychiatričky. Veľmi ma vo všetkom podporuje a najskôr zbadá, keď mi je horšie a potrebujem viac oddychu.
A dedičnosť? Syn má teraz 25, dcéra 32, zatiaľ sú v poriadku a dúfam, že i budú.
Tretie dieťa som však už nechcela, už som si na také niečo ako ďalšie rodičovstvo netrúfala. Aj vnúčatá mi dávajú dosť zabrať. Prežívam pri nich často úzkosti spojené s tým, aby sa im niečo nestalo. Avšak aj veľa radosti. Za svoj život a za deti v mojom živote som moc vďačná.
regina- V.I.P. Bronze
- Počet príspevkov : 602
Reputácia : 276
Dátum registrácie : 05.09.2011
Zdravotný stavDiagnóza: schizoafektivna porucha
Súčasná medikácia: Aripiprazol a Hypnogen, Prothazin a Diazepam podľa potreb
Juraj, Mous, Saladin and motylek like this post
dzuli08 napísal:Ahoj Mous,
tak k tejto téme by som sa vyjadrila asi tak, že je to individuálne. Podľa mňa to závisí aj od toho ako je človek nastavený a určite, tí čo túžia po dieťati ak majú možnosť, majú právo sa oň pokúšať. Ja veľmi obdivujem všetkých rodičov, nielen duševne chorých ale aj zdravých. Osobne mám celkom rada deti do istej miery, ale na jednej strane mi už asi aj "ušiel vlak" a na strane druhej, neviem si to veľmi predstaviť. Možno by som aj bola dobrá mama, ale samozrejme mám z toho strach a veľmi by som sa bála o to dieťa. Ale to asi skoro každá matka je taká. Ide aj o to, že sa necítim na to, ale možno z toho mierne sebeckého hľadiska by som mala v živote ďalšiu osôbku, ktorú by som mohla ľúbiť a ktorá by mohla ľúbiť mňa a nebola by som na starobu sama.
Z druhého hľadiska je tu ale fakt, že niektorí ľudia si ani nezaslúžia byť rodičmi. Resp. sú nedozretí a nemajú dostatočné zázemie alebo prostriedky aby sa adekvátne postarali o dieťa. A taktiež tá dnešná (ne)výchova, pracujem s mladými puberťákmi tak s niektorými je to katastrofa. Netvrdím ale zas, že všetci zle vychovávajú deti, ale väčšinou im nevedia nastaviť hranice.
Na záver asi krátka úvaha, že možno aj ja by som mala tiež problém vychovať to dieťa.
Z druhého hľadiska je tu ale fakt, že niektorí ľudia si ani nezaslúžia byť rodičmi. Resp. sú nedozretí a nemajú dostatočné zázemie alebo prostriedky aby sa adekvátne postarali o dieťa.
fuu drsne napisane a nespravodlive, teda to spojenie..nezasluzia si byt rodicmi...
janka,janka- Mierne pokročilý člen
- Počet príspevkov : 149
Reputácia : 7
Dátum registrácie : 07.04.2023
Zdravotný stavDiagnóza:
Súčasná medikácia: Medotrygin stilnox, neurol, prothiazin, AP sa hladaju
Mous and Saladin like this post
Pak jsem dostala místo olanzapinu Invegu a doslova jsem ožila. Malý dostal školku, já jsem si našla práci a docela jsem to zvládala.
Pak přišla 2. ataka a od té doby jsem doma a zvládám taky, akorát musím brát Neurol a mám větší omezení než dřív.
Kvůli nemoci jsem si netroufla mít druhé dítě, už jsem věděla, jaké to jsou nervy mít dítě, celá léta se nevyspat apod. a navíc už jsem neměla možnost pomoci od rodičů (máma byla už těžce nemocná). I psycholožka mi radila druhé dítě už nemít, že dvě děti jsou hodně velká zabíračka.
A dnes jsem ráda. Za to, že mám dítě - už to není dítě, už je to mladík a je to už náš parťák.

Setkala jsem se už s názorem, že nemocní lidé by neměli mít vůbec děti. S tím nesouhlasím. I nemocní lidé jsou lidé a mají potřeby stejné jako zdraví lidé. Ale je tu jedno ALE - nemocní lidé by měli mít dítě/děti s uvážením toho, jaká to obnáší rizika, zda jsou schopni dětem poskytnout, co potřebují, a konkrétně u schizofreniků, zda mají možnost hlídání v momentě, kdy nejsou sami schopní se o dítě postarat (léčebna apod.).
Zde, co píše o tomto tématu M. Jarolímek:
https://blog.aktualne.cz/blogy/martin-jarolimek.php?itemid=41399
motylek- Zlatý pokročilý člen
- Počet príspevkov : 455
Reputácia : 37
Dátum registrácie : 17.12.2022
Vek : 42Bydlisko : Praha
Zdravotný stavDiagnóza: F20.0
Súčasná medikácia: Abilify 10 mg, Elicea 10 mg, Neurol 0,5 - 1 mg
regina, dzuli08, Juraj, Mous and janka,janka like this post
Mous- V.I.P. Bronze
Juraj and motylek like this post
Hovorí sa že ľudia ktorí nechcú deti sú egoisti. V skutočnosti je to presne naopak - ľudia ktorí majú deti sú egoisti. Ľudia majú deti aby uspokojili svoje ego, lebo sa to od úspešných ľudí očakáva, že budú mať rodinu. Ľudia majú deti aby šírili svoje gény a to je egoistické. Privádzať deti do tohto sveta plného utrpenia, kde tieto deti budú s najväčšou pravdepodobnosťou nešťastné, je egoizmus najhrubšieho zrna.
Juraj- Strieborný pokročilý člen
- Počet príspevkov : 395
Reputácia : 148
Dátum registrácie : 17.12.2020
Zdravotný stavDiagnóza: F25
Súčasná medikácia: Rispen 3 mg, Hedonin XR 500 mg
jasom likes this post

motylek- Zlatý pokročilý člen
- Počet príspevkov : 455
Reputácia : 37
Dátum registrácie : 17.12.2022