Chémia
Chémia
Jelikož od školy Som dlho (ne)Mal v rukách knižku, či (ne)Videl prednášky, až teraz sa mi naskytla tá možnosť (na)Kuknúť na čaro chémie. Načal Som ju na isibilo.cz a to anorganické názloslovia, už mi chýba dokončiť deriváty kyselin a idem na novú tému.
Ako Som si všimol, zo školy si takmer nič (ne)Pamätám, čo je škoda, veď Som sa chémie (ne)Venoval dlhých 22 rokov, a kto vie, buď Som všetko pozabúdal, alebo Som sa škole (ne)Venoval tak ako Som mal.
Dnes Som si robil vzorce, príklady a testy. Môžem byť so sebov spokojný. 9/10 obsahu anorganických názvosloví mám úspešne skoro za sebov.
Čomu mylí forumáci i (ne)Forumáci sa venujete, akým vzdelávaním, (seba)Rozvojom, (seba)Zdokolovaním vo voľnom čase? Čím rozvíjate svoju inteligenciu?
Dušan- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1604
Reputácia : 378
Dátum registrácie : 02.07.2016
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Matej and kimi2028 like this post
Chémia a anorganické názvoslovia
Tak včera a dnes Som si dal tú námahu a po (na)Študovaní prednášiek o anorganických názvosloví zo stránky isibalo.cz Som sa zameral na čísla, vzorce, príklady...
(Vy)riešil Som tak cca 100 príkladov a (naj)Vačšie (mini)Problémy robili peroxo kyseliny a thio kyseliny. Už taký názov kyseliny thihydrogendithiofosforečnej (H3PS2O2), je na potešenie. Bavia ma takéto príklady.
Človeku sa uľaví, keď vie ako na to. Už v minulom príspevku na druhom fóre Som spomenul, že ma bavia čísla, vzorce, príklady a príslušné testy.
Prečo Som sa dal na matematiku, fyziku a chémiu? No asi aj z toho dôvodu, že moje eGo ostalo urazené z minulo ročného IQ numerického testovania. Jednak mám aj apku https://play.google.com/store/apps/details?id=fr.testsintelligence&gl=SK, ktorá úplne vyhovuje všetkým testom IQ. Dá sa v nej nastaviť aj tri úrovne obtiažnosti. Ďalej je tam možnosť ako tréningu tak aj súťaživosti.
Dôvod je taký, že čísla... čísla...čísla...
Ešte mi chýbajú naštudovať si derivaty kyselín a idem hneď na novú tému, ale to už neskorej. Zajtra načínam (audio)Knihu atď. Ďalšie pokračovane študovania z chémie nedohľadne.
Dal Som si za úlohu, popri (e)Knihám a (audio)Knihám naštudovať si matematiku, fyziku, chémiu, informatiku, viď stránku tu: https://www.itnetwork.cz/, a tak isto aj prednášky so šachov, ako aj naštudovať si cudzí jazyk. Viď stránku na moje konkrétné vzdelávanie tu: https://dusanfajnor.blogspot.com/2020/11/konkretne-vzdelavanie-a.html.
Tak a o nude sa nedá, čo hovoriť. Na štúdium a vzdelávanie mám tak bohatých 5 1/2 hodiny na deň. Sľubujem si od toho veľa, nakoľko eGo má potreby stále mať viac a viac vedomostí. Chce do (ne)Konečna hromadiť vedomosti. Som si tejto potreby eGa vedomý a preto tvrdím, že sa všetká tá mudrosť (ne)Dá (po)Žrať za jeden život.
Bytie (ne)Potrebuje vedomosti a preto vie, že nič (ne)Vie "Sokrates - viem, že nič (ne)Viem". Bytie (ne)Potrebuje rozvíjať inteligenciu, ale to eGo má tú potrebu. Preto v spoločnosti ľudí je človek dualitou "ja a Som", a individualitou ((nie)Som)", dualita a individualita", "v spoločností ľudí a mimo spoločnosť"
Tak vám ďakujem za prečítanie a prajem a želám Vám milý (ne)Čítajúci, veľa voľného času na (seba)Rozvoj, (seba)Zdokolovanie a rozvíjanie svojej inteligencie.
Dušan
https://dusanfajnor.blogspot.com/2020/11/chemia-anorganicke-nazvoslovia.html
Dušan- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Matej likes this post
Re: Chémia
Teším sa, ze vás baví chémia. Keď budem doma, pošlem vám nejaké knihy. Žiaľ, nemám nič v elektronickej forme. Ale niečo pohladám.
ὅταν δὲ ὁ θάνατος παρῇ͵
τόθ΄ ἡμεῖς οὐκ ἐσμέν
Najobávanejšie zlo, smrť,
sa nás ani v najmenšom nedotýka,
pretože keď my žijeme, smrť tu ešte nie je,
keď však smrť príde, potom tu zas nebudeme my.
Iacobus- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1025
Reputácia : 445
Dátum registrácie : 25.08.2018
Vek : 26
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia: Abilify Maintena 400 mg á 4 t, olanzapín (Actavis) 5 mg
Dušan likes this post
Dušan- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Iacobus likes this post
tak možno si trúfnete neskôr, napíšem vám tu zoznam kníh, ktoré by som odporúčal.
Na začiatok výuky, samozrejme, periodická sústava prvkov, musíte poznať prvky (slovensky, poprípade latinsky) a ich značky. Potom názvoslovie anorganických a organických zlúčenín. Ako som sa dočítal, začínate správne tými anorganickými. Takže viete oxidačné stavy. K tomu vám pomáha periodická tabuľka. Sú tam pri každom prvku uvedené, potom už budete vedieť, že prvky prvej skupiny (alkalické kovy) majú oxidačné číslo len +1, prvky druhej skupiny (kovy alkalických zemín) +2, prvky VIIA skupiny (halogény) -1 (ako halogenidy) a podobne.
Martin Vavra, Marián Čurda: Názvoslovie anorganických a organických zlúčenín a biochemická terminológia, 2015
Tu by som odporúčal aj rovno kresliť Lewisove štruktúry. Napr.
Potom by ste sa mohli pozrieť na elektrónovú konfiguráciu, sú tiež v periodickej tabuľke. Myslím toto:
Nezabudnite na organické molekuly, ktoré vám zaberú viac času. Pri nich musíte poznať väzbovosť tých zopár prvkov, ktoré sa vyskytujú. Ako postupovať pri kreslení vzorcov, sa dozviete v tej knihe hore.
Ďalej by malo nasledovať počítanie príkladov.
Miloš Marko a kol.: Príklady a úlohy z chémie, 1972
Stará, ale dobrá kniha.
Potom už všeobecná a anorganická chémia, tam sa dozviete veľa o teórii väzby, chemickom deji, reakciách a vlastnostiach anorganických zlúčenín.
Juraj Krätsmár-Šmogrovič: Všeobecná a anorganická chémia, 2007
Nasleduje organická chémia. Odporučil by som túto:
Ferdinand Devínsky a kol.: Organická chémia, 2013
A konečne na záver biochémia:
Dušan Dobrota a kol.: Lekárska biochémia, 2016
Týmto by ste mali zavŕšiť cestu chémiou. Na opakovanie odporučím vcelku dobrú príručku, kde sú stručne všetky tieto časti chémie:
Marika Benešová, Hana Strapová: Zmaturuj z chémie, 2002
Želám veľa úspechov pri učení. Keby ste mali otázku, pokojne sa pýtajte, snáď budem vedieť odpovedať.
ὅταν δὲ ὁ θάνατος παρῇ͵
τόθ΄ ἡμεῖς οὐκ ἐσμέν
Iacobus- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Diagnóza:
Matej and Dušan like this post
Chcem sa venovať svojmu šachovému vzdelaniu. Každý deň by som chcel pozrieť nejakú tú šachovú prednášku a tak. Šachy sú pre mňa momentálne najväčšou zábavou. Chcel by som sa naučiť hrať rétiho. Len tam je tona tej teórie. Nie je to len o jednej variante. Je to nová výzva. Na Rétiho mám 12 videí (jedno má 2 hodiny).
kimi2028- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 2243
Reputácia : 760
Dátum registrácie : 13.02.2017
Zdravotný stav
Diagnóza: F20.0, F20.4
Súčasná medikácia: Reagila 4,5 mg
Matej, Dušan and Iacobus like this post
Dík za tipy na knihy, ak budem mať za sebov všetky prednášky, ktoré nevyžadujú nazrietie do knih, si ich potom verím z prehľadom môžem naštudovať. Ešte raz dík za tipy.
Ahoj
Dne Som mal (audio)Knihu, teda po mojom "terapia hovoreným slovom" a načal Som kapitolu manažérského programu a to "(audio)Digest" a téma ako motivoať svoj tím.
Zajtra mám naplánované jeho zosumarizovanie, teda vložiť poznámky na blog, upraviť v one note a urobiť z poznámok (audio)Nahrávku, ktorú počúvam pri opakovaní a pri prechádzkach.
Dalšie dni nasleduje konečne informatka, tak Som zvedavý na tú stránku, čo mi preposla @Matej. Chcem načať balík office.
Dni plynú tak ako majú, nič ma netrápi, snáď len tie finančné problémy by mohli už dovŕšiť konca.
Želám a prajem Vám veľa zdravíčka.
Dušan
Dušan- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Iacobus likes this post
Keby si mal záujem, môžem ti poslať niekoľko úloh z názvoslovia. Je dobré mať prehlad. A myslím si, ze nazvoslovie cvičí logické myslenie, co nie je nikdy na škodu.
@Dušan,
Možno nájdete niečo na stránke khanacademy. Len to je po anglicky, ak by vám to nevadilo.
Aký tému z chémie riesite teraz? Aj vám by som mohol poslať niečo z názvoslovia.
ὅταν δὲ ὁ θάνατος παρῇ͵
τόθ΄ ἡμεῖς οὐκ ἐσμέν
Iacobus- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Diagnóza:
Dušan likes this post
kimi2028- V.I.P. Golden
Dátum registrácie : 13.02.2017
Zdravotný stav
Diagnóza: F20.0, F20.4
Súčasná medikácia: Reagila 4,5 mg
Dušan and Iacobus like this post
Tak chémiu Som dočasne ukončil, bo idem na informatiku a IT. Ďalšia časť chémie je v pláne niekedy o mesiac. Sedem + dní na danú látku bohato stačí.
Dušan- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Iacobus likes this post
ὅταν δὲ ὁ θάνατος παρῇ͵
τόθ΄ ἡμεῖς οὐκ ἐσμέν
Iacobus- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Diagnóza:
kimi2028- V.I.P. Golden