Poézia - niečo aj od nás, niečo prebraté
Strana 2 z 14 • 1, 2, 3 ... 8 ... 14
Re: Poézia - niečo aj od nás, niečo prebraté
anonym- V.I.P. Silver
- Počet príspevkov : 886
Reputácia : 26
Dátum registrácie : 20.09.2009
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5065
Reputácia : 941
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
anonym- V.I.P. Silver
tomas napísal:treba si uvedomit, ze basen ma rytmus trochu iny ako text piesne, a tu casto zadrhava, inverziu si si tiez mohol odpustit...rovnako by nebolo naskodu trochu si nastudovat teoriu literatury, aby neposobila najma co sa tyka rymov lacno. da sa to aj nenasilne - Utrpenim mladeho poeta.
tiez je tu obrovska frekvencia gycovitych, stokrat pouzitych obrazov na malom priestore - ladove srdce, zamknute brany, komnata krvacajucich ran, ...
kazdopadne na texte je vidiet urcity prislub co sa tyka buducej tvorby...
veľmi dobrá reakcia báseň splnila svoju úlohu nevyvraciam tvoje postrehy a dávam ti za pravdu, že to tak je, vo všetkom, čo si napísal. je skvelé, že vieš takto zhodnotiť niekoho text, vidno, že sa v tom vieš pohybovať a že tomu rozumieš - ukázal si, že si naozaj potencionálne dobrý kritik, už pri tej básni v próze. nemyslím si, že som nejaký extra dobrý a nedovolím si nazvať sa básnikom. ale nikto to nerobí tak, ako to robím ja, a preto to musím urobiť sám. moja tvorba neznie revolučne a viem, že som tu vybral, doslova pseudobáseň, ktorá ma viac hanila, ako prezentovala v tom "lepšom svetle". avšak z takéhoto minima sa nedá vykonštruovať komplexná kritika, ktorú veľmi potrebujem, za ktorú som vďačný a ktorá ma posúva stále ďalej.
poznámka k tvojej kritike: určite si si všimol tú malú poznámku pri mojej reakcii na tvoju kritiku básne v próze: "čítaš povrchne". všetko, čo si popísal sú vonkajšie znaky, neprehliadnuteľné, najviac kriticky zraniteľné a klasicky vždy kritizované. presne ako píšeš, potvrdené platnou dogmou teórie literatúry (ktorú mám mimochodom naštudovanú, myslím, celkom dobre) a tiež takým regimentom rád a pravidiel jedného človeka, ktorý nemôže určovať písanie celej generácie slovenských básnikov (Utrpenie mladého poeta), lebo by to bola podľa mňa veľmi veľká dekadencia, ku ktorej sa takýmto spôsobom približujeme. samotná "báseň" bola pôvodne textom. som rád, že si si všimol napätie, ktoré ju "strpčuje" rýmy sú lacné a jednoduché, pretože o nich vôbec nejde, na ne by mal byť zrak upieraný najmenej a báseň celá pôsobí lacno zámerne - myšlienku a bolesť vyjadrenú v nej sa snažím predať príjmateľovi "pod cenu". má to svoj význam, najmä vtedy ak chceš ponížiť čitateľovú schopnosť pochopiť ťa - vtedy ho zasiahneš presne. gýčovité obrazy sú odrazom samotného gýču života, ktorý s čitateľom pri tomto texte vedieš. uzatváraš ho do, čo najmenšieho priestoru, aby nemohol uniknúť myšlienkam. báseň si prečítal povrchne a skritizoval iba jej vonkajšiu formu a znaky - nad poéziu sa väčšinou sedí dlho a ak si neprenikol do jej útrob a moje vysvetlenie a jej obhajoba sa ti zdá nedostatočná, máš ešte čo dobiehať
frances farmer- Bronzový pokročilý člen
- Počet príspevkov : 260
Reputácia : 12
Dátum registrácie : 12.01.2011
Vek : 32
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
niečo z prvotín
Naposledy upravil frances farmer dňa Pi 22 marec 2013 - 18:28, celkom upravené 2 krát.
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
v tejto druhej mi chyba poetickost, je na moj vkus prilis opisna.
ale ja som len literarny diletant, priznavam.
tomas- Bronzový pokročilý člen
- Počet príspevkov : 237
Reputácia : 35
Dátum registrácie : 14.12.2010
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Ona
dievča s veľkými očami
obrátenými dovnútra
sedí na fotelke a vôbec
nevníma tvoj
hodnotiaci pohľad
v ruke drží šálku od
siedmych nedopitých káv
s návlekmi na papučiach
je sentimentálna
až keď sa z ničoho nič
rozplače pochopíš
prečo ju odviezli
anonym- V.I.P. Silver
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Preto som za to, aby sa tu tvorilo v tejto sekcii slobodne a bez obáv z kritickej analýzy literárnej vedy, ktorej tu asi aj tak málokto rozumie (napr. ja vôbec, napriek tomu rád tvorím).
Takže toľko môj postoj k sporu.
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5065
Reputácia : 941
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
filipka- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1048
Reputácia : 120
Zdravotný stav
Diagnóza: F 20.0
Súčasná medikácia: Seroquel XR(quetiapín),Reagila (kariprazín, Alventa(venlafaxín), občas haloperidol
Strana 2 z 14 • 1, 2, 3 ... 8 ... 14
» Moja poézia
» Ako sa dnes máš? 16
» Dokažeš mať rad? Čokolvek? Citiš niečo?
» Keď (na)stražíte uši, čo počujete? Počujete vôbec niečo?