Výrok-stastny clovek
Výrok-stastny clovek
napisem sem jeden vyrok, ktory sa neda nazvat ani parafrazou, pretoze neviem, kto ho vyslovil a v akej forme. ja som si ho ale zafixoval v nasledujucej podobe:
"chudak, stastny clovek, nikdy nezistis, co to znamena VIDIET."
prosim, aby ste sem napisali vsetko, co vas k danemu vyroku napada.
anonym- V.I.P. Silver
- Počet príspevkov : 886
Reputácia : 26
Dátum registrácie : 20.09.2009
Re: Výrok-stastny clovek
Vieš, ja som dosť rozmaznaný. Ale to, že som zažil hĺbky poníženia, mi umožnilo toto celé svoje rozmaznanie, celú svoju výchovu vidieť z takej perspektívy, aby som mohol vďaka uvedomeniu si problému s tým dačo robiť. A to je na tom báječné.
Takže v tomto smere, v smere uvedomenia si a priznania si svojho rozmaznania, som dosiahol pokroky vďaka chorobe, ktorá znížila moje ego a ja sa tak učím byť pokorný. Som tomu koniec-koncov rád.
Takto sa uplatnil Tvoj citát na mne a takto ten citát prežívam konkrétne ja.
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5063
Reputácia : 941
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
Ivanko- Domáci člen
- Počet príspevkov : 64
Reputácia : 7
Dátum registrácie : 17.12.2010
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Ako zmeniť naše vnútorné nahliadanie, prizmu nášho Ja, naše vnútorné oko, náš spôsob videnia a hodnotenia vecí a udalostí, čo sa nám dejú, z negatívneho na pozitívne? Jednoducho. Úmyselnou zmenou postoja. Baraj aj za cenu vsugerácie resp. sugescie. Lebo veci samé osebe nezmeníme, aspoň teda väčšinu. Ale svoj postoj áno.
Toto sú myšlienky, ktoré tvorili základ mojej psychoterapie, ktorú som navštevoval v roku 2010. Takisto aj motivačná literatúra, alebo aj literatúra psychologická, čo som mal tú česť čítať, obsahovali tieto názory. Úplne s nimi už dnes súhlasím a stotožnil som sa s nimi, hoci nie vždy sa mi darí zmeniť ten postoj. Ale určite by som nevnímal svoje zlé nahliadanie, svoj negativizmus alebo akože "reálny pohľad na vec" za normálny, a radosť, šťastie, pocit spokojnosti, dobra, naplnenia a jednoducho potešenia a radosti, že by som ich vnímal ako zaslepujúce. Veď najmä nám chorým musí byť jasné, že sa musíme učiť prispôsobovať svoj postoj, ak chceme spolupracovať s účinkami antidepresív a cítiť sa aspoň tradične šťastní v tomto živote. Nemôžeme si dovoliť stále hľadieť na životné situácie takpovediac reálne, a to obzvlášť my, ktorí zmysel pre reálne vyhodnotenie máme tak zranený.
Voľakedy by som nesúhlasil s týmto postojom, aký som tu načrtol teraz. Celé roky som chodil na chaty a vyplakával som, že sa nemôžem predsa klamať nejakou sugesciou, že mi je akože dobre a všetko je fajn. Ale vtedy som ešte nechápal dve veci.
1.) že nejde o to, aby všetko bolo fajn, ale ide len o zmenu môjho postoja k tomu, čo je inak vlastne nepríjemné, a tak teda nejde o klamanie sa, ale o sebavýchovu a vyzrievanie na človeka, ktorý už neuteká, ale vie stáť nepríjemnému zoči-voči, pričom jeho stratégia obrany je, že vidí vec z lepšej stránky, čím nepríjemnú vec vo svojej podstate porazí;
2.) aj keby išlo o klamanie sa, aj tak je oveľa nádhernejšie prežiť život šťastný a optimistický a mať tak kvalitnú radosť, ako trpieť, vedieť o tom že trpím a vedieť, že som neschopný čokoľvek zásadného na svojom utrpení zmeniť.
Takéto myšlienky mi teda napadajú v súvislosti s Lapajovým citátom dnes. Ďakujem Ivankovi, že tému aktualizoval.
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5063
Reputácia : 941
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
» Štastný a nový rok 2022
» Hľadanie zmyslu života
» Blog
» Týždeň v novinách, vede a športe z domova a zo sveta