Šachy (Chess)
Schizofórum :: Kaviareň :: Šport
Strana 2 z 13 • 1, 2, 3, ... 11, 12, 13
Re: Šachy (Chess)
Poznámky:
Pri riešení sa sústreďte nielen na nájdenie riešenia, ale skúste sa pozerať na problém s nadhľadom - odhaľovať slabiny súpera. Pretože prvé lekcie budú pomerne ľahké (slabinou bude súperov kráľ), zamerajte sa hlavne na túto stránku problému. Pri matovaní berte do zreteľa neohrozené polia v blízkosti súperovho kráľa, ktoré by mali byť kráľovi odobraté.
Na záver, jedna prosba. Ak tieto prvé lekcie nebudú pre vás adekvátne silné, nenechajte si ich pre seba, ale podeľte sa s nimi so slabšími vo vašom klube prosím.
A teraz idem niečo "uvariť". Bude to v pdf a do večera.
S pozdravom
Zatúlaný hosť.
Zatúlaný hosť- Anonymný
kimi2028- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 2245
Reputácia : 760
Dátum registrácie : 13.02.2017
Zdravotný stav
Diagnóza: F20.0, F20.4
Súčasná medikácia: Reagila 4,5 mg
Ja používam prevažne súbory ChessBase (cbh a pgn) v programoch Houdini, CB13 a niekedy Fritz 14. Nie je to až tak podstatné, ale dobre vedieť. Pomocne používam kvetku, chessdb, diagramtransfer atď..
Tieto diagramy som vytvoril v CB a zoradil podľa určitej postupnosti. Čo je však najdôležitejšie, potrebujem zistiť, či ich správne vidíte. Prvý diagram som preto uploadoval ako obrázok.
Pri tvorbe pdf som trochu pozmenil poradie. Toto pdf považujte za testovacie. Obsahuje 160 diagramov na mat 1. ťahom pomocou dámy (nie je to konečné číslo, zbierka je v štádiu vývoja) a to v šiestich stupňoch obtiažnosti. Tento počet stupňov berte ako môj subjektívny pohľad. Momentálne nenájdete v žiadnej príručke či literatúre celého sveta podobné delenie. Neviem, či je to konečné číslo delenia, ale o jeho správnosti som hlboko presvedčený.
httts://s17.postimg.org/6jr7gmvnf/Lesson_01_opt_Page_001.jpg
Na upload pdf budem používať spravidla "uložto". Vyzerá byť pomerne stabilný.
pdf - Mate in one. Queen. Version 1.0 (160 dg): httts://ulozto.sk/!eTllk7bYa8ao/mate-in-1-queen-version-1-0-pdf
Ako hosť nemám povolené používať externé odkazy. Preto link copy-paste. Zmeňte httts na https
Prvá lekcia - manuál bude hotová do pondelka
Veľa šťastia v nedeľu.
Zatúlaný hosť- Anonymný
chcem sa ta spytat ci nepoznas nejaky program,trebarz na stiahnutie,alebo stranku kde si mozem vlozit vlastnu db a riesit diagramy,bodovo aj hodnotenu.
Dušan- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1604
Reputácia : 378
Dátum registrácie : 02.07.2016
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
kimi2028- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
anti/fajny napísal:ahoj tulak,
chcem sa ta spytat ci nepoznas nejaky program,trebarz na stiahnutie,alebo stranku kde si mozem vlozit vlastnu db a riesit diagramy,bodovo aj hodnotenu.
Nie, nepoznám. Ale popravde, ani som sa s tým nezaoberal. Mimochodom, díki za knižnicu. Ako darček ti zasielam trochu inej kvality kníhu z tvojej kartotéky.
Príjemnú zábavu
- Zoznam:
- Dynamika strategie zahjení-V.Jansa.pdf
Malá učebnice šachových zahájení 2.vydanie-Konikowsky,Modr.pdf
Miniaturné šachové partie-L.Alster.pdf
Moderní zahájení učebnice nejen pro samouky-R.Biolek.pdf
Múj systém-A.Nimcovič.pdf
Nelítostný boj 1975-1985-G.Kasparov.pdf
Nelítostný boj 1986-1987-G.Kasparov.pdf
Nelítostný boj 1988-2009-G.Kasparov.pdf
Revoluce v záhájení od 70.let po současnost-G.Kasparov.pdf
Učebnice strední hry-Volčok,Pribil.pdf
Učebnice šachu pro samouky-Pokročilí-Útok na krále zadrženého v centru-K.Pliska.pdf
Učebnice šachu pro samouky-Stredne pokročilí s kombinacemi nových mistrú sveta- K.Pliska.pdf
Učebnice šachu pro samouky-Začátečnící-K.Pliska.pdf
Učebnice šachu pro samouky-Útok na krále pri rúzních rochádách-K.Pliska 173Mb - 21,10Mb
Učebnice šachu pro samouky-Útok na krále pri stejních rochádách-K.Pliska.pdf
Vež proti dvema figurám-T.Polák.pdf
Šachové koncovky pro pokročilé-Biolek,Kaňovský.pdf
- kód:
httts://ulozto.sk/!kjbfRWYPWirW/about-me-rar
Zatúlaný hosť- Anonymný
Zahájenie som zvládol celkom OK, hoci som ho veľmi nepoznal, ale pomalšou hrou sa mi podarilo tento nedostatok odstrániť. Stredná hra bola z mojej strany ťažká, jedna figúrka stala zle, niežeby bola nejako ohrozená, ale bol to "zlý strelec". Nepochyboval som počas partie o tom, že súper tam nejakú výhodu musí mať. Väčšia výhoda súpera trvala však len 2 ťahy, našiel som cestu, akú tu nešťastnú figúrku do 3 ťahov vymeniť (zo Se6-Sf7-Se8 na Sc6). Tento plán sa ukázal správny hoci na začiatku som pochyboval o ňom, ale inak sa nedalo. Súper našťastie v tej fáze partie sa snažil, ale tiež tápal, ale stále som prepočítaval, či niečo má. Podarilo sa mi dokonca vymeniť 2 najlepšie figúrky súpera na jeden šup.
Pozícia bola potom dlho v rovnováhe, ale napokon som našiel otvárací ťah, strojil som voľný stĺpec a vyhral partiu. Hoci sa dalo to vyhrať to efektnejšie neskôr, ale partia potvrdila, že som urobil veľmi veľa správnych rozhodnutí, ktoré som využil vo svoj prospech. Mal som trvalú prevahu nejakých 13 ťahov. Bolo to až neuveriteľné, ale doma hrávam skutočne skvelo. Vonku je to o niečo horšie, ale dnešok sa fakt podaril.
kimi2028- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Veľmi šikovne zvládnete nahranie pomocou online šachovnice. Vygooglite si:
Šachovnica analýzy a PGN editor - Chess.com
Naťahajte sem ťahy partie a potom partiu stiahnite (vpravo dole ležaté v) ako pgn súbor alebo jednoducho skopírujte pgn text a prilepte ho sem (najlepšie do quote) napr
[Event "?"]
[Site "?"]
[Date "????.??.??"]
[Round "?"]
[White "?"]
[Black "?"]
[Result "*"]
[WhiteElo ""]
[BlackElo ""]
[ECO ""]
[CurrentPosition "rnbqkbnr/pp3ppp/2p1p3/3p4/3PPP2/2P5/PP4PP/RNBQKBNR b KQkq d3 0 4"]
1.f4 e6 2.e4 c6 3.c3 d5 4.d4 *
Tento online program môžete používať aj na bodovacie tréningy ( takéto hľadal asi anti/fajny ), ale potom sa musíte zarestrovať.
Zatúlaný hosť- Anonymný
Zatúlaný hosť napísal:Gratulujem. Viete nahrať túto partiu a uložiť do nejakého súboru ? Rád by som ju pozrel. Dá sa z nej totiž veľa vyčítať.
Veľmi šikovne zvládnete nahranie pomocou online šachovnice. Vygooglite si:
Šachovnica analýzy a PGN editor - Chess.com
Naťahajte sem ťahy partie a potom partiu stiahnite (vpravo dole ležaté v) ako pgn súbor alebo jednoducho skopírujte pgn text a prilepte ho sem (najlepšie do quote) napr
[Event "?"]
[Site "?"]
[Date "????.??.??"]
[Round "?"]
[White "?"]
[Black "?"]
[Result "*"]
[WhiteElo ""]
[BlackElo ""]
[ECO ""]
[CurrentPosition "5r2/p6k/1p1p4/1Pp1p1Qp/P1P1P2P/3P4/4q2K/3R4 w - - 4 49"]
1.Nf3 Nf6 2.c4 c5 3.Nc3 Nc6 4.d3 g6 5.Be3 d6 6.g3 Bg7 7.Bg2 O-O 8.O-O Bd7 9.Qc1 Re8 10.Bh6 Bh8 11.Rb1 Rc8 12.Rd1 Ng4 13.Ne4 f5 14.Nc3 Nf6 15.Qg5 Nh5 16.Qd2 Be6 17.Ng5 Bf7 18.Nd5 e6 19.Nf4 Nxf4 20.Qxf4 Re7 21.Qe3 Nd4 22.Rdc1 Be8 23.b4 Bc6 24.Nf3 Nxf3+ 25.Bxf3 Bxf3 26.Qxf3 Qc7 27.Bg5 Rf7 28.b5 b6 29.Kg2 Be5 30.h4 h5 31.Rc2 Kg7 32.Qe3 Re8 33.Qd2 Bf6 34.a4 e5 35.Bxf6+ Rxf6 36.Ra2 f4 37.e4 fxg3 38.fxg3 Ref8 39.Qe1 Rf3 40.Rd1 Qf7 41.Re2 Qf6 42.Qg1 g5 43.Kh2 gxh4 44.gxh4+ Kh7 45.Qg5 Rf2+ 46.Rxf2 Qxf2+ 47.Kh1 Qf3+ 48.Kh2 Qe2+ *
kimi2028- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5063
Reputácia : 941
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
Zasielam manuál. Databázu s diagramami a ich počtom na deň nechám na vaše zváženie.
Zatúlaný hosť- Anonymný
Strana 2 z 13 • 1, 2, 3, ... 11, 12, 13
Schizofórum :: Kaviareň :: Šport