Chceme byť "zdraví"?
Chceme byť "zdraví"?
- nemôžem pracovať v zahraničí, lebo som chorá,
- nemôžem vykonávať dobre platenú prácu, lebo tá je vždy náročná a ja som chorá,
- nemôžem sa odsťahovať,
- nemôžem si nájsť vzťah,
- nemôžem pracovať nadčasy,
- nemôžem byť v klube,
- nemôžem byť v žiadnej náboženskej komunite,
- nemôžem na seba brať zodpovednosť za dôležité rozhodnutia,
- nemôžem mať deti,
- nemôžem sa vydať,
- nemôžem ... žiť, lebo som chorá....
Ale jak tak na to kukám, tak sakramentskú väčšinu už mám za sebou. Takže nemôžem alebo nechcem? Nechcem, lebo som zbabelá žiť ako zdravá a prevziať za to zodpovednosť? Že moje chyby nie sú príznakom choroby, ale len obyčajná nekonečná ľudská kreposť?
Kopnite ma niekto do prdele, som hlúpa

Takže suma sumáru - mám tohtoročné novoročné predsavzatie č. 1:
Tento rok vyzdraviem. Bez ohľadu na to, ako hlúpo budem vyzerať

- Počet príspevkov : 201
Reputácia : 47
Dátum registrácie : 05.05.2013
Zdravotný stavDiagnóza:
Súčasná medikácia:
tyx81 likes this post
Re: Chceme byť "zdraví"?
xkrchnav- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1600
Reputácia : 142
Dátum registrácie : 19.08.2012
Vek : 38Bydlisko : Adamov, ČR
Zdravotný stavDiagnóza:
Súčasná medikácia:
-
Neviem, či tento rok vyzdraviem, ale viem, že tento rok budem v mojom prípade URČITE stabilizovaná, aj keď na liekoch, lebo s týmto zápasím už takmer rok. A nevedia, čo so mnou už robiť...
ester- Strieborný pokročilý člen
- Počet príspevkov : 374
Reputácia : 54
Dátum registrácie : 28.04.2014
Zdravotný stavDiagnóza:
Súčasná medikácia:
- bol som pozvaný ísť študovať do zahraničia, lenže "nemôžem, lebo mi pravidelne pichajú injekciu a v zahraničí nemám zdravotné poistenie"
- nemôžem mať vzťah, lebo som chorý a necítim sa dosť zrelo na veci okolo vzťahu.
- nemôžem vysadzovať lieky, lebo ich potrebujem na to, aby som sa cítil dobre, resp. lepšie...
- nemôžem častejšie sociálne interagovať (chodiť na návštevy, zábavy, stretká mladých), lebo som sociálne úzkostlivý a sú mi tieto sociálne interakcie nepríjemné
- nemôžem sa odsťahovať od rodičov, lebo by som spáchal sociálnu a ekonomickú samovraždu a neprospela by tá samota môjmu duševnému stavu...
- atď...
Pred nejakými dvoma, troma rokmi som tých "nemôžem" mal omnoho viac. Vzťahovali sa dokonca na veľmi bežné veci, ktoré mnohí duševne chorí zvládajú vlastne v poriadku (viď xkrchnava, filipku a pod.).
Vnímam v tejto veci u seba šťastný pokrok, že mám teraz tých "nemôžem" v podstate dosť málo a sú často previazané ani nie tak s duševným obmedzením, ale skôr na iné aspekty (pravidelná injekcia čiže pripútanosť k Slovensku, alebo sociálna a ekonomická zásadná nevýhodnosť žitia kdesi sám, keď nemám normálnu mzdu). Ale napr. vo veci sociálnych interakcií a vo veci vzťahu s opačným pohlavím by som videl priestor pre "vyzdravovanie". Niektoré pokroky už zaznamenané boli, napr. návštevám sa už absolútne vôbec nevyhýbam, som komunikatívny aj na ulici, keď niekoho stretnem, nebojím sa stretnúť nikoho. Ale na návštevy k druhým príbuzným som ešte zatiaľ sa neodhodlal. To by mohla byť úloha pre rok 2015 (začať s návštevou brata by bolo ideálne). Opačné pohlavie - tam mám ešte strachy a nezrelosť dosť jasnú... som citlivý na svoje intímno a tiež sa bojím odmietnutia, čo je strach, ktorý je však asi aj dosť hlúpy a škodlivý, si myslím. Nikam extra nechodím, som trochu introvertný v reáli, hoci na fóre to tak nevyzerá. Takže mi príde neprirodzené byť v postavení lovca, ktorý k žene pristupuje iniciatívne. Toto je vec, v ktorej vyzdravovanie vidím v roku 2015 trochu skepticky. Možno aj preto, lebo nevidím nejaké extra výhody vzťahu, skôr mi to príde zaťažujúce. Som asi samorost, ktorý sa cíti úplný a nevnímam, že by mi nejaká polovička chýbala... skôr mám pocit, že obe polovičky mám sám v sebe na svojom mieste.

Celkovo si prídem zdravý pomerne dosť. Len mávam problémy s náladami, ktoré sú objektívnym problémom a nie je také ľahké ich ovplyvňovať zvolením správneho postoja. Niekedy sa mi to darí viac, niekedy menej. Bojujem.

Každopádne, pripájam sa k ester. Aj ja si dávam predsavzatie, že v tomto roku budem určite stabilizovaný. A pokojný, a že to bude lepší rok, než 2014. Možno nie čo do finančného príjmu, ale určite čo do iných oblastí života. Rok 2014 bol totiž u mňa čo do psychiky rozhodený, komplikovaný, nervózny. Teraz to bude inakšie. Vitajte do svetlých zajtrajškov!

Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5025
Reputácia : 937
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 37Bydlisko : západné Slovensko
Zdravotný stavDiagnóza: F20.5
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
-
Snad raz aj ja, no este si musim prejst jednou alebo par fazami ochorenia, postupnost musi byt, ako to vidim.
A ako to mas so Socialnou? Zrusila si si vyplatu invalidneho dochodku (ak u Teba bol),prip. znizili Ti percenta? To je tiez jedno "nemozem", ked cloveku diagnostikovali nieco, na co sa dava invalidita - zvladat to financne bez socialneho prispevku.
arbela- Nový člen
- Počet príspevkov : 28
Reputácia : 5
Dátum registrácie : 03.02.2014
Zdravotný stavDiagnóza:
Súčasná medikácia:
Matej- Okoloidúci
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
-
Tolko moj nazor.Som si vedomy,ze mnohych z Vas asi poburi,ale tak to vidim ja...
P.S.Psychiater mi vcera navrhol,aby som ziadal o zvysenie ID aspon o 20 bodov(teda na 75 %),ked sa v praci budem trapit ako doteraz,nebudem vahat...
Michal- Bronzový pokročilý člen
- Počet príspevkov : 265
Reputácia : 25
Dátum registrácie : 12.04.2013
Vek : 37Bydlisko : Poprad resp.Levice
Zdravotný stavDiagnóza:
Súčasná medikácia:
Tuto- V.I.P. Inventár
- Počet príspevkov : 4780
Reputácia : 771
Dátum registrácie : 19.09.2010Bydlisko : Západ Slovenska
Zdravotný stavDiagnóza: F25.0
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
skus to prehodnotenie ID, ale podla mna az po dlhsej PN-ke. Ja som sa viackrát v práci zosypala tak ze to skoncilo hospitalizáciou a dlhsími Pn-kami a "plný" ID som dostala hned. Odkedy nepracujem cítim sa ako zdravá, obtiaze pociťujem len v malej miere, no pracovať by som mohla max. tak ako Tuto vraví, buď z domu alebo na pol uväzku s malou záťažou. Hocijaká blbosť, väcsia záťaž ci rozrusenie mi narusuje spánok a pár nocí bez spánku stací na to, aby sa objavili bludy. Nehovoriac o nekonecnej únave, ktorá po väcsej záťaži prichádza.
regina- V.I.P. Bronze
- Počet príspevkov : 629
Reputácia : 288
Dátum registrácie : 05.09.2011
Zdravotný stavDiagnóza: schizoafektivna porucha
Súčasná medikácia:
Shadow napísal:No,u mna je to tak,ze rozhodne chcem byt zdravy,ALE!:Kedze zdravy nie som,tak chcem byt co najviac chory.
Veľmi dobre Ťa chápem, Shadow, myslím. Ja tiež som taký, resp. neviem či sa o to usilujem aj teraz, ale voľakedy som sa o to rozhodne usiloval. Totiž nezvládal som nič, ani školu, ani život, ani spoločnosť, žiadnu sociálnu rolu. Lenže v očiach rodiny, otca, bratov, spolužiactva atď, som bol vlastne len depresívny, alebo len precitlivelý. Vlastne som bol obvinený, že keby som chcel, tak by som veci zvládal. A že je to vlastne moja chyba a moja vada na povahe a charaktere, tiež že zlyhala výchova, lebo boli ku mne rodičia mäkkí. A tak ďalej.
Preto, aj keď som išiel prvýkrát na psychiatrické vyšetrenie, chcel som, aby moja depresia vyzerala čo najvážnejšie, aby som bol uznaný, že mám skutočný problém, ktorý nevyviera z mojej vlastnej neschopnosti a chyby. Premršťoval som umelo niektoré príznaky depresie, ktoré som si načítal. O psychóze som nemal poňatia, ale keď lekár začal s vážnou tvárou hovoriť o schizofrénii, tak som sa strašne tešil, usmieval, ba som sa smial! "Jéé, ja som vyhral, ja mám vážnu diagnózu, to je super!" tak nejak som zmýšľal. "A teraz ukážem všetkým a pochopia všetci, že si za to nemôžem sám, ale že je to skutočná choroba!"
Ty chceš tiež také uznanie, hoci z iného dôvodu. Ty to chceš zrejme hlavne kvôli tomu, aby si bol uznaný plne za invalidného, a teda aby spoločnosť vôkol Teba uznala, že nie si na tom dobre a nevládzeš takto ďalej. V istom zmysle je to podobné s mojimi úmyslami. Túžiš po pochopení, prijatí, uznaní a akceptácii, možno súcite. To je v poriadku, si myslím, a pridávam sa smelo k tým, ktorí to chápu.

Takže, Shadow, ani mňa Tvoj postoj nepoburuje. A tiež vrúcne podporujem Tvoj ID a zvýšenie.
Drž sa!
Matej

Matej- Okoloidúci
-