Schizofórum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Dole

Čo čítam teraz

Strana 12 z 12 Previous  1, 2, 3 ... 10, 11, 12

Goto down

• Zaslať odpoveď

Čo čítam teraz - Stránka 12 Empty Re: Čo čítam teraz

Odoslať  Juraj Po 6 január 2025 - 17:51

Hobbita som úspešne dočítal. Tentokrát ma to neohúrilo tak silno ako kedysi, ale aj tak sa mi to páčilo. Zaujímavé je že keď som to čítal po prvý raz, tak mi to pripadalo ako niečo veľmi monumentálne a komplikované. Keď som to čítal teraz, tak som si uvedomil že ten príbeh je pomerne jednoduchý.

Teraz rozmýšľam do čoho sa pustím. Petra Pana určite čítať nebudem, lebo mi to totálne nesadlo, Exupéryho tiež nie.

Mám Janu Eyre a Robinsona Crusoe, a tieto knihy určite prečítať chcem, ale obidve sú veľmi hrubé a príbeh slávneho stroskotanca bol napísaný pred tristo rokmi, tak je to trochu iný jazyk.

Takže asi budem čítať buď Zvláštny prípad doktora Jekylla a pána Hyda, alebo The Road to Wigan Pier, od Orwella. Prvú menovanú knihu v anglickom originále som dávno prečítal, ale nič si z toho nepamätám. Od Orwella som tento rok prečítal tri knihy, ktoré sa mi páčili, ale som z jeho štýlu písania trochu unavený.

Ešte sú dve možnosti. Prvá je že pôjdem do mesta, navštívim kníhkupectvá a kúpim si nové knihy, druhá že si kúpim elektronickú čítačku kníh.

Tu by som sa chcel spýtať: Máte ju niekto? (Čítačku.) Aké s ňou máte skúsenosti? Zaujíma ma najmä Kindle, lebo tú by som si chcel kúpiť.
Juraj
Juraj
V.I.P. Bronze
V.I.P. Bronze

Počet príspevkov : 723
Reputácia Reputácia : 175
Dátum registrácie : 17.12.2020
Vek : 43
Bydlisko Bydlisko : Turčianska záhradka

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza: F25
Súčasná medikácia Súčasná medikácia: Rispen 3 mg, Hedonin XR 500 mg

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  Patty_Pillow Po 6 január 2025 - 18:25

Jurko, ja mám čítačku kníh, veľmi som ju používala počas štúdia, mala som tam veľa kníh aj sk aj en rôzne skriptá a podobne, len ako sme sa sťahovali netuším kde som ju dala, ale denne som čítala, neťahala oči, svetlo sa dá nastaviť aj na nočný režim, takže sa dalo čítať aj večer mala som kindle a bola super, snáď ju ešte objavím, lebo po večeroch nemám čo robiť, tak keď tak malému by som mohla čítať rozprávky a potom sebe
Patty_Pillow
Patty_Pillow
Zlatý pokročilý člen
Zlatý pokročilý člen

Počet príspevkov : 489
Reputácia Reputácia : 51
Dátum registrácie : 04.04.2022
Vek : 32

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza: 20.3
Súčasná medikácia Súčasná medikácia: Parnido 12mg,, Haloperidol 6mg, Kventiax 75mg, Lexaurin 1,5mg, Akineton 3mg, Fluanxol 20mg

Juraj and Saladin like this post

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  relouth Po 6 január 2025 - 19:03

Ja uz 20 rokov citam knihy v mobiloch. Velmi mi to pomohlo so spankom a zacalo ma to aj bavit.  Na zaciatku na krpatom 2,4" displeji Nokia N73, teraz na 6,7" Amolede. Samozrejme vsetko v darkmode, nech to netaha oci vecer. Cez den trochu svetlejsia tema, ale tiez tmava. Mam aj vacsi tablet, ale to uz sa mi velmi nepaci.
Pozivam citackovu app Moon Reader+ a knihy si k*adnem kade tade po interenete, rozne fora a specialne weby. Vzdy mam co chcem.

Obycajne knihy, ani citacky mi uz nesedia, je to pre mna neprakticke a aj sa mi na tom zle cita nejak, co je paradox.
relouth
relouth
Bronzový pokročilý člen
Bronzový pokročilý člen

Počet príspevkov : 285
Reputácia Reputácia : 57
Dátum registrácie : 10.01.2020
Bydlisko Bydlisko : Banská Bystrica

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza: progressive
Súčasná medikácia Súčasná medikácia:

Juraj likes this post

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  Saladin Po 6 január 2025 - 19:19

Juraj napísal:Tu by som sa chcel spýtať: Máte ju niekto? (Čítačku.) Aké s ňou máte skúsenosti? Zaujíma ma najmä Kindle, lebo tú by som si chcel kúpiť.
Juraj, ľudia majú na čítačky protichodné názory, tak ako na všetko.. Keď som si kupoval Kindle pred 15 rokmi, narazil som na skalných čitateľov, ktorí čítačky razantne odmietali. Vraj potrebujú cítiť vôňu kníh a prsom fyzicky listovať jednotlivé strany. Výhodou digitálnej čítačky sú pochopiteľne jej rozmery: veľká kopa kníh vs. elektronická "placka" veľkosti A5. Elektronické knihy sú lacnejšie. To, čo čítaš (Tolstoj, Jana Eyre ap) by malo byť zdarma. Výhody IMO prevládajú..

V žiadnom prípade nečítaj knihy na mobile! Mňa z toho bolela hlava, (vy)ťahalo mi to oči, musíš non-stop nabíjať mobil. Čítačka vydrží bez nabitia celé mesiace. Display je trvalý t.j. čo sa na ňom zobrazí, to vydrží večne (pixely sa nezobrazujú emitovaním svetla, ale preusporiadaním molekúl, ktoré vnímaš ako čiernu farbu. Koncom 2009 u nás technológia Ink len "začínala", bolo to drahé, tak som si objednal z Ameriky. Vtedy sa ešte neplatilo clo, DPHčku som musel zaplatiť.. Klávesnica na čítačke je na nezaplatenie (vyhľadávanie ap).

https://www.amazon.com/Kindle-Keyboard-Free-Wi-Fi-Display/dp/B004YL4NOU

V.I.P. Bronze
V.I.P. Bronze

Počet príspevkov : 706
Reputácia Reputácia : 59
Dátum registrácie : 05.07.2022

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza:

Juraj likes this post

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  relouth Po 6 január 2025 - 20:03

To co tvrdis je nazor, nie je to fakt, kedze mna ani miliony inych mobilnych ebooku citatelov z toho oci ani hlava  nebolia.

Technologia displeju sa vola E-Ink a nie Ink.
https://en.wikipedia.org/wiki/E_Ink

Najnovsie citacky uz aj svietia, ale oku je to v podstate jedno, ci je to svetlo odrazene, alebo ide z diody spod elinku.

(Ohladom potencialnej kupy moveho mobilu. Ked tak, treba kupovat Amoledy s vysokym PMW.. z nizkych frekvencii moze boliet hlava aj pri beznych veciach, ako je citanie webu. Su na to precitliveli urciti ludia. Ja na mojom toto nevnimam, ale zas moj displej ma PMW 2800Hz)

To darkmode som myslel: svetle pismo na tmavom pozadi. Pre mna jediny druh nastavenia, kedy ma nebolia ani oci ani hlava, ani sa oci neunacia.. a mam to tak aj na PC, aj po vetkych inych zariadeniach. U amoledu je ta vyhoda, ze cierne pixely vobec nesvietia, tak ta nic neoslnuje a ked si nastavis jas na minimum, da sa takto krasne citat aj v uplnej tme a vidis len tie pismenka Smile

Naposledy upravil relouth dňa Po 6 január 2025 - 20:14, celkom upravené 1 krát.
relouth
relouth
Bronzový pokročilý člen
Bronzový pokročilý člen

Zdravotný stav

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  Juraj Po 6 január 2025 - 20:12

Ak mám byť úprimný, tak ja som skôr konzervatívne naladený, mám radšej klasické knihy. Od elektronickej čítačky ma odrádza toto: Vraj je vedecky dokázané, že keď človek číta klasickú knihu, tak si z nej zapamätá viac ako z elektronickej. (Bohužiaľ neviem nájsť zdroj tejto informácie. Dozvedel som sa to od nejakého youtubera.)

Ale na druhej strane, klasických kníh je k dispozícii obmedzené množstvo, mnohé sú pre mňa nevhodné, napríklad kvôli vysokej obtiažnosti, mnohé sú drahé. A to ma vedie k tomu aby som si kúpil tú čítačku, lebo na Amazone je kvantum kníh, veľa ich je zadarmo, alebo za veľmi nízku cenu.
Juraj
Juraj
V.I.P. Bronze
V.I.P. Bronze

Počet príspevkov : 723
Reputácia Reputácia : 175
Dátum registrácie : 17.12.2020
Vek : 43
Bydlisko Bydlisko : Turčianska záhradka

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza: F25
Súčasná medikácia Súčasná medikácia: Rispen 3 mg, Hedonin XR 500 mg

relouth likes this post

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  relouth Po 6 január 2025 - 20:24

To som cital, studii je viac, rozdiely su drobne a je to dost individualne – takze nezistis, ako to funguje u teba, kym to nevyskusas.
relouth
relouth
Bronzový pokročilý člen
Bronzový pokročilý člen

Zdravotný stav

Juraj likes this post

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  Saladin Po 6 január 2025 - 20:24

relouth napísal:To co tvrdis je nazor, nie je to fakt, kedze mna ani miliony inych mobilnych ebooku citatelov z toho oci ani hlava  nebolia.
Všetko, čo tvrdím, je môJ názor (Mňa z toho bolela hlava, (vy)ťahalo mi to oči). Čítaj pozornejšie!

V.I.P. Bronze
V.I.P. Bronze

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza:

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  Saladin Po 6 január 2025 - 20:33

Juraj napísal:Vraj je vedecky dokázané, že keď človek číta klasickú knihu, tak si z nej zapamätá viac ako z elektronickej. (Bohužiaľ neviem nájsť zdroj tejto informácie. Dozvedel som sa to od nejakého youtubera.)
Ten youtuber bol zrejme podobne ladený ako tí skeptici, ktorých som spomínal v predchádzajúcom príspevku. Takýto človek je proti nejakej technológii, tak si vymýšľa subjektívne dôvody, prečo nie je vhodné ju používať. Tento princíp funguje celé storočia Smile..

Zažil som týpka z Anglicka, ktorý pred X rokmi odmietal mp3-ky, pretože "on vie rozoznať kvalitné CDčko od mp3ky (mal podľa neho extrémne citlivé uši). Lenže technicky to nie je možné, pokiaľ samozrejme nie je netopier alebo pes.

Čítanie NEPODSVIETENOU čítačkou je presne rovnaké ako čítanie klasickej knihy. Ešte aj text je presne ako v knihe (čierny na bielom pozadí na rozdiel od monitora alebo smartfónu). Rozhoduje maximálne nostalgia, návyk a celkovo odpor k novým technológiam (často starí ľudia ap).

V.I.P. Bronze
V.I.P. Bronze

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza:

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down